Kamp%3A+onbegrijpelijk+verhaal+van+Buma
Nieuws
© Rijksoverheid.nl

Kamp: onbegrijpelijk verhaal van Buma

'Een onbegrijpelijk verhaal.' Zo omschrijft minister Henk Kamp (EZ) de oproep van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma om ons land op landbouwgebied zelfvoorzienend te maken.

Nederland heeft volgens de bewindsman als belangrijk agrarisch exporterend land geen enkel belang bij een zelfvoorzienende landbouw.

'We moeten ons niet achter de dijken terugtrekken, want dat gaat ons heel veel geld kosten.'

Tweede na VS

'Onze landbouw is juist groot geworden omdat we juist niet denken in de sfeer van zelfvoorzienend zijn. Ik snap echt niet wat hij bedoelt.' Nederland is na de Verenigde Staten de tweede landbouw exporterende natie van de wereld.

Buma stelde in de Volkskrant dat ons land op voedselgebied niet afhankelijk moet worden van instabiele landen. Nieuwe internationale dreigingen hebben volgens hem grote gevolgen voor de Nederlandse energie-, voedsel- en handelspolitiek.

Graankraan

Volgens de CDA-leider kan de 'graankraan' uit Oekraïne of Rusland zomaar worden dichtgedraaid.

Maar volgens Kamp is de wereld er de afgelopen decennia juist veiliger op geworden en moeten uitdagingen waar we nu voor staan, worden opgelost.

Ongunstig voor export

'Maar om ons nu vervolgens allemaal terug te trekken achter onze eigen grenzen en gaan proberen zelfvoorzienend te worden, dan zou dat voor Nederland els exportland heel ongunstig zijn', verzekert de minister.

ANP

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer