‘We bedrijven topsport’

De keukentafel staat symbool voor de koers die ZLTO vaart. Schouder aan schouder, zij aan zij met de leden waar het gaat om de behartiging van belangen. ZLTO-directeur Elies Lemkes-Straver ontmoet leden aan hun keukentafel en schrijft daarover. Deze week appeltelers Alouis en Roland van der Zandt in Puiflijk.

Elies Lemkes-StraverMet passie en trots vertellen de broers over hun bedrijf dat vader en moeder Van der Zandt na hun huwelijk zijn begonnen op 7 hectare grond. De twee oudste broers zetten het bedrijf voort. In 1991 kochten ze de grond van de buren, die geen opvolger hadden, en waren drie van de vier broers werkzaam in het bedrijf.

Tropenjaren

Alouis: ‘De jaren negentig waren niet gemakkelijk, echte tropenjaren.’ Roland werkte eerst bij de belastingdienst. ‘Ik heb altijd een sterke band met ons bedrijf gehad en werkte er, ook toen ik een baan had, graag. Ik nam vrij voor de pluk. Toen gevraagd werd of ik in het bedrijf wilde komen, hoefde ik dan ook niet lang na te denken.’
De oudste broers zijn inmiddels uit het bedrijf gestapt en werken nu in Nieuw-Zeeland en Duitsland, ook in het fruit. Roland: ‘Het was wel even wennen toen onze oudste broer vertrok. Hij is analytisch en kon haarfijn de vinger op de zere plek leggen. Maar we hebben het opgepakt en Alouis en ik vullen elkaar goed aan. Alouis concentreert zich op de teelt en ik ben druk met de administratie en organisatie.’
Maar Roland heeft ook veel oog en gevoel voor de markt en communicatie. ‘We vinden het belangrijk om een direct en goed contact met de consument te hebben. In 2006 hadden we de Nederlandse primeur met de fruitautomaat. Het is een leuke manier om contact te maken met consumenten. We leren veel via de fruitautomaat. Eigenlijk is het ons instrument voor marktonderzoek.’
Verder heeft Fitapple de Kanzi gepresenteerd op Floraliën die dit jaar voor het eerst in de Brabanthallen in Den Bosch is gehouden. Dat was een mooi visitekaartje.

appeltelers

Alouis: ‘Ons bedrijf telt nu 38 hectare fruit, appels en een klein beetje peren. We zijn echte appeltelers. Je moet blijven ondernemen. We hebben het tien tot vijftien jaar echt zwaar gehad. Het was een kwestie van het hoofd boven water houden.’
Roland: ‘In 2004 hebben we onze eerste Kanziboom geplant. Nu bestaat zo’n 40 procent van onze oogst uit Kanzi en 40 tot 45 procent uit Elstar. Samenwerking is essentieel, ook voor het succes van de Kanzi. We voelen ons zeer verbonden met de coöperatie Fruitmasters. Die gaat voor je afzet, je product en doet geen concessies aan kwaliteit.’
De consument mag niet worden teleurgesteld, zeggen Alouis en Roland. Dat beseffen telers soms te weinig, terwijl het de doodsteek voor hun bedrijf kan zijn. Er komt nog te veel slecht fruit op de markt, constateren de broers. Het is belangrijk en goed dat de coöperatie de lat hoog blijft leggen, vinden zij.
De eerste jaren deden de broers nog veel op gevoel, maar ze worden naar eigen zeggen steeds rationeler. Risicomanagement wordt steeds belangrijker. Zo zijn ze in 2009 begonnen met het plaatsen van hagelnetten over de Kanzi. ‘Je moet zorgen voor continuïteit. Er is nauwelijks ruimte meer om slechte jaren op te vangen met goede jaren.’
Kijkend naar de toekomst blijft het staren in een glazen bol. Alouis heeft drie zonen en Roland een zoon en een dochter, variërend in leeftijd tussen 15 en 23 jaar. Roland: ‘Als je ze alle vijf de boomgaard in stuurt, dan is de kans groot dat ze verdwalen.’
Het is nog ongewis wat de kinderen gaan doen. ‘We zitten nu echt in een levensfase waarin je staat voor nieuwe afwegingen. In het begin ben je keihard bezig met je bedrijf, gedreven door de dagelijkse dynamiek en uitdagingen en met de focus op het hier en nu. Nu denken we meer aan: wat is wijsheid, consolideren of doorontwikkelen?’, zegt Roland.
‘We zijn nooit bang geweest om te investeren. Ook in de moeilijke jaren zijn we blijven investeren in de kwaliteit van ons bedrijf, op de grens van de mogelijkheden. We bedrijven topsport. Als ondernemer ben je bevlogen en ga je voor je product en je bedrijf. Dat is onze lijn.’
Arbeid is zeer belangrijk op het bedrijf. In het hoogseizoen werken er zo’n 35 Polen op het bedrijf. Voor goede huisvesting en goede arbeidsvoorwaarden wordt gezorgd.
De band met de Polen is prima. ‘We zijn er op bezoek geweest en dat wordt zeer gewaardeerd’, vertelt Alouis. ‘We hebben vier Polen laten scholen, zodat zij ook kunnen snoeien in de winter en gewasbescherming mogen toepassen.’
Alouis en Ronald zijn met hun bedrijf in maart lid geworden van ZLTO en we raken dan ook in gesprek over wat ZLTO voor hen kan betekenen. Roland: ‘We gaan het eerst eens beleven. We realiseren ons goed dat de kern van het ondernemen bij de leden ligt, maar het is belangrijk dat ZLTO de randvoorwaarden in het vizier houdt, daarop actie onderneemt en hierover communiceert. Je moet transparant zijn en inzicht geven, op allerlei manieren.’
Ook het belang van samenwerking kunnen we niet genoeg benadrukken. De combinatie van bestuurlijke functies bij NFO en ZLTO van onze recent aangetreden vakgroepvoorzitter fruitteelt Olav Kavelaars is een voorbeeld van onze houding hierin, licht ik toe.

ideeën

Alouis en Roland hebben ideeën genoeg. Ook over de verbinding met de consument en het denken vanuit de markt. Daarmee kunnen ze bij ZLTO terecht. Met een ondernemersgroep pakken we die thema’s graag op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer