Suikerbieten willen perceel met egale pH

Voor een optimale opbrengst hebben suikerbieten een pH van 5,1 nodig. Op gronden met een grote variatie binnen een perceel is plaatsspecifiek bekalken een oplossing.

Plaatsspecifiek bekalken was een van de proeven die telers dinsdag konden bekijken tijdens de bietenmiddag op proefboerderij ’t Kompas in Valthermond. Voor de middag bestond, dankzij of ondanks het slechte weer, veel belangstelling. Zo’n 250 bietentelers gingen op de karren zitten voor een twee uur durende rondleiding langs de proeven.
De variatie in de bodem is in de Veenkoloniën groot, ook op de proefboerderij. Met de Veris-scan is de variatie in pH en organische stof in kaart gebracht. De pH varieert van 4,5 tot bijna 6 en het organische stofgehalte van 8 tot 15 procent.
‘Op een perceel van 5 hectare is de pH op 1,5 hectare te laag’, vertelt onderzoeker Harm Jan Russchen van DLV Plant. ‘Door de pH te verhogen naar 5,1 is de opbrengst pleksgewijs met 4 tot 7 procent te verhogen. Gemiddeld zou een gift van 2 ton kalk per hectare voldoende zijn. Op delen van het perceel is dat echter te veel of te weinig.’

Bekalken

Plaatspecifiek bekalken zorgt voor een perceel met een egalere pH. ‘Bij egaal bekalken zou de pH plaatselijk boven de 5,5 uitkomen. De vraag is of de opbrengst van de bieten dan nog toeneemt. Belangrijk is daarnaast het feit dat een pH van 4,8 optimaal is voor zetmeelaardappelen. Een pH boven de 5 geeft opbrengstverlies’, aldus Russchen.
Tijdens de bietenmiddag is het regenachtig, ideaal voor de ontwikkeling van stemphylium. ‘Wie heeft er gespoten tegen stemphylium?’, vraagt Bram Hanse van IRS. Verreweg het grootste deel van de telers heeft dat gedaan. ‘Wie herkent de symptomen?’ Dat aantal is duidelijk minder. Er zijn telers die nauwelijks naar het gewas kijken en spuiten als een soort verzekeringspremie.
IRS en de proefboerderij toetsen verschillende maatregelen om de nadelige gevolgen van stemphylium te beheersen en het blad gezond te houden. Verschillende strategieën liggen in twee rassen, Rino en Sandra. Er zijn rasverschillen, maar een rassenadvies durft Hanse (nog) niet te geven.

Eerste symptomen

Uit onderzoek blijkt dat suikerbieten na aardappelen de meeste kans op stemphylium geven. ‘Graan is een betere voorvrucht’, zegt Hanse. Als telers de eerste symptomen zien, moeten ze beginnen met een bespuiting. ‘Als het perceel geel wegtrekt, ben je te laat met spuiten.’ Bij het spuiten moet het gewas droog zijn en dat viel deze week niet mee.
PPO-onderzoeker Harry Scholtens wijst er tijdens de bietendag op dat grondbewerking bij suikerbieten belangrijk is. Slechte systemen van grondbewerking zijn er volgens hem niet, wel verschillen. Door de jaren heen laten spitten en de schijfcultivator de hoogste opkomsten bij bieten zien. Ploegen en de vastetandcultivator maken de grond minder stuifgevoelig.
Ziektebestrijding in bieten blijkt bij alle vormen van grondbewerking nut te hebben. Het zorgt voor een opbrengstverhoging van gemiddeld 15 à 20 procent. Ploegen geeft door het onderwerken van de gewasresten minder ziektedruk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer