Dijksma ‘te luchtig’ over boycot vlees

Na het binnenhalen van het ‘succes’ voor groente en fruit bij de Russische handelsboycot moet er ook aandacht komen voor andere sectoren zoals vlees.

Ilona Lesscher‘De effecten voor de varkenshouderij vallen verdraaid niet mee’, zegt Maarten Rooijakkers van LTO Varkenshouderij. De vakgroepvoorzitter stoorde zich mateloos aan de ‘luchtige toon’ van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in haar brief aan de Tweede Kamer.
Dijksma schrijft dat voor varkensvlees de situatie niet verandert omdat de export naar Rusland al sinds begin februari niet meer mogelijk was vanwege Afrikaanse varkenspest (AVP) in de EU. Door andere bestemmingen te vinden is de afname van export tot nu toe minder dan 10 procent, schrijft Dijksma.
Rooijakkers bestrijdt de conclusie van Dijksma. Vleesexporteurs hebben weliswaar andere bestemmingen gevonden, maar varkenshouders worden wekelijks geconfronteerd met prijzen die achterblijven. ‘Een grove schatting, maar ik denk dat we dit jaar gauw 20 euro per geleverd vleesvarken mislopen’, verduidelijkt Rooijakkers.
Het laat zich wel moeilijk voorspellen wat de prijs van varkensvlees zou zijn als de importstop er het afgelopen half jaar niet was geweest. Hetzelfde geldt voor de prijsontwikkeling in de komende maanden. Feit is wel dat er in de sector voorzichtig hoop was dat de Russische importbelemmeringen vanwege AVP medio september zouden zijn opgeheven.

Perspectief weg

Onder andere vanuit het Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) voor slachterijen en vleesverwerkers is de afgelopen maanden hard aan getrokken aan het opheffen van de importstop. Er leek ruimte te komen, maar dat proces is door de boycot doorkruist. ‘De kans op betere prijzen in het laatste kwartaal is nu weg. De prijsdruk blijft’, aldus Rooijakkers. Hij wijst in dit verband ook op de vrije val van de biggenprijzen.
LTO Varkenshouderij, die dinsdag vergaderde, staat daarom op het standpunt dat varkenshouders ook gebruik moeten kunnen maken van flankerende maatregelen die nu door de overheid beschikbaar worden gesteld. Daarnaast moet de EU de sector helpen om de schade van de boycot ook voor de varkenshouderij tot een minimum te beperken.
‘Bijvoorbeeld door gerichte ondersteuning en stimulering van de export naar derde landen zodat de EU-markt wordt ontlast’, aldus Rooijakkers. Ook moet binnen de EU de consumptie van varkensvlees worden gestimuleerd. In overleg met het COV wordt dat uitgewerkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer