Oranje bakens schrikken criminelen af

Politie en gemeenten in Limburg experimenteren momenteel met satellietbeelden om hennep in maïsvelden en natuurgebieden op te sporen. Als deze proef naar tevredenheid verloopt, dan is de buitenteelt van hennep over enkele jaren wellicht verleden tijd.

Sinds 2005 spoort de politie de hennepplanten op door over Limburgse percelen te vliegen met helikopters. De buitenteelt is verre van onschuldig. ‘Er zitten georganiseerde criminele bendes achter deze hennepteelt’, vertelt Cécile van Herten, medewerker regionale belangenbehartiging bij de LLTB. ‘Er zijn ondernemers die te maken krijgen met intimidaties en dreigementen.’
Dit komt onder andere doordat de buitenteelt van hennep lucratief kan zijn. Hennep die buiten wordt geteeld, kan slechts één keer worden geoogst en het gehalte van de werkzame stof THC is lager. Maar daar staat tegenover dat de opbrengst in kilo’s vele malen hoger is dan bij binnenteelt en de kosten zeer laag zijn.
‘De LLTB zet zich in voor een veilig platteland, het telen van hennep in de maïs moet zo onaantrekkelijk mogelijk worden voor criminelen’, zegt Van Herten. ‘Het hennepbestrijdingsprogramma ‘Het Groene Goud’ helpt daarbij.’
Dit programma werkt als volgt: LLTB-leden geven in het voorjaar aan de LLTB de coördinaten door van de percelen waar zij maïs gaan telen. Vervolgens ontvangen zij een baken in de vorm van een oranje jerrycan die ze op een paal in het perceel plaatsen. Deze markering geeft aan dat het geen zin heeft om hennep neer te zetten op het perceel, omdat het gecontroleerd wordt door de agrariër en de politie.

Afschrikkende werking

‘Het baken schikt criminelen af’, constateert Van Herten. ‘We zien aan de resultaten dat het project werkt. Het aantal planten dat tussen de maïs wordt aangetroffen, neemt de laatste jaren af. Over het algemeen wordt hennep gevonden bij agrariërs die niet deelnemen aan het project.’
Wanneer er onverhoopt hennep wordt gevonden in een perceel met een oranje baken, worden deze hennepplanten onmiddellijk geruimd. De kosten hiervoor komen dan niet voor rekening van de agrariër en hij wordt ook niet als verdachte aangemerkt, tenzij daar volgens justitie duidelijke aanwijzingen voor zijn.
‘Dat de agrariër niet als verdachte wordt gezien, heeft ermee te maken dat binnen Het Groene Goud wordt gewerkt op basis van vertrouwen. We gaan ervan uit dat de agrariër te goeder trouw is, dat hij handelt vanuit zuivere motieven. De agrariër is slachtoffer, geen dader’, benadrukt Van Herten.
De maïspercelen worden vanuit de lucht gecontroleerd op hennep. Nu gebeurt dat nog vanuit helikopters, maar over een paar jaar kan dat wellicht via de satelliet. Daar wordt samen met de European Space Agency (ESA) aan gewerkt. Als het lukt, dan scheelt dat enorm in de kosten, want de controles vanuit de lucht kosten tussen 10.000 en 15.000 euro.
Aan het eind van de zomer staan er weer controles vanuit de lucht op de planning, acht tot negen in totaal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer