Voldoende organische stof binnen norm kan

Het is mogelijk om voldoende organische stof aan te voeren binnen de scherpe fosfaatnorm en een lagere stikstofnorm. Volgens onderzoeker Janjo de Haan van PPO moeten telers dan wel de ruimte gebruiken voor meststoffen met veel effectieve organische stof.

Voldoende+organische+stof+binnen+norm+kan
© Nieuwe Oogst

De Haan vergelijkt in het onderzoek drie systemen van organische stof aanvoer. In geïntegreerd hoog voeren de onderzoekers 2.000 kilo effectieve organische stof aan, in geïntegreerd laag 1.300 kilo en in een biologisch systeem wel 3.200 kilo.

Uit het onderzoek blijkt dat bij de lage aanvoer het percentage organische stof in de bodem daalt en de productie ook.

Stijging

Bij de hogere aanvoer blijft het op peil. In het biologische systeem vinden de onderzoekers een stijging van de opbrengst van 20 procent. Daarmee komt die productie op gangbaar niveau.

De telers die kiezen voor runderdrijfmest en compost kunnen binnen de scherpe fosfaatnorm van 50 kilo en de 20 procent lagere stikstofnorm van volgend jaar blijven, zonder aan organische stof in te leveren.

Organische stofgehalte

Varkensdrijfmest en dunne fractie dragen nauwelijks bij aan het organische stofgehalte. Telers kunnen wel kiezen voor een combinatie van varkensdrijfmest met runderdrijfmest en compost om binnen de norm voldoende organische stof te houden.

De Haan gaat uit van een noodzakelijke aanvoer van 2.000 kilo per hectare aan effectieve organische stof per jaar.

Groenbemester

Naast mest en gewasresten dragen ook groenbemesters bij aan een betere balans. De Haan berekent dat de economische waarde van een kilo effectieve organische stof op ongeveer een euro geschat mag worden.

Dat maakt de waarde van compost op dit aspect negen keer zo hoog als die van varkensdrijfmest. Die laatste mest is in het zuidoosten van het land traditioneel wel de best beschikbare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer