Cultivateren effectief bij zetmeelaardappel

Cultivateren zorgt bij zetmeelaardappelen voor een hogere stikstofopname en iets hogere opbrengst in vergelijking met spitten.

Cultivateren+effectief+bij+zetmeelaardappel
© Han Reindsen Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit eerste resultaten van een proef in het project Bodemkwaliteit Veenkoloniën op Praktijkcentrum ’t Kompas van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) Wageningen UR in Valthermond.

Stikstofopname

Half juli is een Cropscanmeting uitgevoerd voor schatting van de stikstofopname van het gewas. Uit deze meting bleek dat bij cultivateren de geschatte stikstofopname gemiddeld 25 kilo per hectare hoger is dan bij spitten.

Uit proeven blijkt dat cultivateren tot circa 15 centimeter diepte een meer oppervlakkiger wortelstelsel in zetmeelaardappelen geeft dan spitten tot 20 à 25 centimeter. Daardoor neemt de kans op watertekort toe. Maar desondanks kan het gewas blijkbaar wel meer stikstof opnemen.

Effect

Wat dit precies voor effect heeft op de oogst wordt aan het eind van het seizoen zichtbaar. Vorig jaar was de opbrengst van de zetmeelaardappelen bij cultivateren ook iets hoger dan bij spitten.

Maatregelen

In het project Bodemkwaliteit Veenkoloniën test PPO maatregelen om de bodemkwaliteit en daarmee opbrengst en kwaliteit van gewassen in de Veenkoloniën te verbeteren. In een bouwplan van een-op-twee aardappelen met zomergerst en suikerbieten worden onder andere twee vormen grondbewerking vergeleken: spitten en cultivateren. Daarnaast worden maatregelen op gebied van organische stofaanvoer, aaltjesbestrijding en chemische bodemvruchtbaarheid getest.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  5° / -1°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer