Betere stikstofbenutting: lagere voerkosten

Beter benutten van stikstof betekent voor melkveebedrijf meestal een besparing op voerkosten.

Betere+stikstofbenutting%3A+lagere+voerkosten
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit een analyse van ruim zeshonderd ingevulde Kringloopwijzers over 2013, gepubliceerd op de website van Verantwoorde Veehouderij.

De Kringloopwijzer geeft inzicht in de relatie tussen het stikstofoverschot en de stikstofbenutting op het bedrijf. Gemiddeld bedroeg de stikstofbenutting op deze bedrijven 32 procent met een standaardafwijking van 11 procent.

Voeraankopen

Het lijkt dat de verlaging van het overschot en een verhoging van de benutting kan samengaan met een besparing op de voeraankopen.

Wanneer de stikstofbenutting met 5 procentpunten stijgt, dan daalt het stikstofoverschot met 35 kilo per hectare tot 240 kilo stikstof per hectare.

Besparing

Voor een bedrijf met 40 hectare grond, dat de toename van de benutting realiseert bij een gelijke melkproductie, is de afname van het stikstofoverschot alleen mogelijk door een afname van de aanvoer van voer.

Voor het bedrijf met 40 hectare grond betekent 5 procent betere benutting een besparing op de aankoop van 1.400 kilo stikstof. Dat kan bijvoorbeeld door minder maïs aan te kopen.

Maïsprijs

Uitgaande van een prijs van maïs van 16 eurocent per kilo droge stof staat dat gelijk aan minimaal 10 euro per kilo stikstof.

Bij voeraankoop wordt niet alleen gekeken naar de hoeveelheid ruw eiwit, maar ook naar de hoeveelheid energie om een goed rantsoen te kunnen samenstellen. Met maïs wordt er vooral een energiebron aangekocht.

Energie

Het is wellicht mogelijk om met 85 procent minder aankoop te zorgen dat er nog steeds voldoende energie in het rantsoen komt. In dat geval is er voor het bedrijf uit het rekenvoorbeeld een besparing mogelijk van ongeveer 12.000 euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer