Stikstofbeleid Drenthe ingetrokken

Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben het provinciaal stikstofbeleid ingetrokken. Een enkele maanden geleden gekozen oplossing om bedrijfsontwikkeling te combineren met minder stikstofuitstoot bleek juridisch geen stand te houden.

Stikstofbeleid+Drenthe+ingetrokken
© Frans Andringa

Vergunningverlening voor uitbreiding van Drentse melkveehouderijen rond Natura 2000-gebieden verloopt vanaf vandaag alleen nog via de Natuurbeschermingswet (NB-wet).

Ook alle 175 lopende vergunningaanvragen worden afgewikkeld op die basis.

Raad van State

Provincie Drenthe en de betrokken maatschappelijke organisaties hanteerden vanaf januari 2014 een aangepast stikstofbeleid. Een beperkte ontwikkeling van de veehouderij leek zo te combineren met een verlaging van de stikstofuitstoot op de natuur.

Afgelopen maanden bleek uit uitspraken van de Raad van State dat de ruimte die provincie Drenthe wilde bieden echter niet haalbaar is.

Lopende afspraken

De lopende aanvragen worden vanaf nu getoetst aan de NB-wet totdat nieuw landelijk stikstofbeleid in werking treedt. De verwachting is dat dit op zijn vroegst begin 2015 het geval is. Dan ontstaat naar verwachting meer ruimte om nieuwe afspraken te maken.

Het gaat dan niet alleen over de uitstoot van stikstof vanuit de landbouw, maar ook vanuit industrie en wegen. In de afgelopen twee jaar zijn onder het provinciaal stikstofbeleid 265 onherroepelijke vergunningen voor de landbouw verleend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer