Vanggewas+breed+inzetbaar+voor+vergroening
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vanggewas breed inzetbaar voor vergroening

Akkerbouwers kunnen vanggewassen laten meetellen voor vergroening in het Europees landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2014-2020. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma weten.

In een eerder voorstel wilde Dijksma alleen vanggewassen na de teelt van hennep of vlas laten meetellen voor de vergroening. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde echter voor een motie van Carla Dik-Faber van de ChristenUnie om de vanggewassen breder inzetbaar te maken.

De boeren hebben nu de keuze uit 16 vanggewassen (zie bijlage). Voorwaarde is wel dat de vanggewassen minimaal tien weken op het land staan. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is niet toegestaan maar het gebruik van meststoffen wel.

Alleen voor de teelt van vanggewassen na vlas of hennep mogen zowel meststoffen als gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt.

Wegingsfactor

De vanggewassen krijgen de wegingsfactor 0,3. Dat houdt in dat als een boer 6 hectare moet vergroenen, hij daadwerkelijk zo'n 20 hectare met vanggewas moet inzaaien.

Vanggewassen die al verplicht zijn als nateelt, mogen niet mee worden geteld voor de vergroening. Hierbij gaat het om vanggewassen die worden ingezaaid na de teelt van maïs op zand- en lössgronden.

Europese regels stellen dat de vanggewassen uiterlijk 1 oktober moeten zijn ingezaaid. Ook moet het altijd een mengsel zijn van tenminste twee plantensoorten uit de lijst van vanggewassen of moet gras worden doorgezaaid in het hoofdgewas.

Aaltjesbestrijding

Vanggewassen mogen om mee te tellen voor de vergroening ook geteeld worden als aaltjesbestrijding. Hiervoor heeft Dijksma vier vanggewassen aangewezen (zie bijlage). Bij de teelt van deze vanggewassen mogen zowel meststoffen als gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer