LTO steunt motie metam-natrium

De motie van Carla Dik-Faber van de ChristenUnie (CU) om alternatieven voor metam-natrium te onderzoeken, vindt steun bij LTO.

LTO+steunt+motie+metam%2Dnatrium
© Willem Dijkema

In een reactie zegt LTO-beleidsmedewerker Jaap van Wenum dat de organisatie het eens is met de CU dat de overheid de belemmeringen voor alternatieve grondontsmettingsmethoden zou moeten wegnemen.

'Voor een deel van de inzet van metam-natrium zijn er alternatieven. Maar er zijn ook nog belemmeringen, soms zijn die economisch en soms beleidsmatig', zegt Van Wenum.

Afrikaantjes en raketblad

De economische aantrekkelijkheid van bijvoorbeeld aaltjesbestrijdende vanggewassen is volgens Van Wenum te vergroten door deze gewassen op te nemen als vergroeningsmaatregel in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Als voorbeeld noemt hij de teelt van afrikaantjes en raketblad. 'De overheid moet dan vervolgens wel een beperkte bemesting en onkruidbestrijding toestaan. Maar gelukkig lijkt de Europese Commissie daarvoor nu ruimte te bieden.'

Scheurverbod

Andere belemmeringen hebben volgens Van Wenum met name betrekking op het mestbeleid. Zo geldt er voor grasland een scheurverbod op het beste zaaimoment voor afrikaantjes.

'Verder wachten we nog steeds op stikstofnormen voor een aantal nieuwe groenbemesters die te gebruiken zijn voor biofumigatie. Zwaardhederik is hiervan een voorbeeld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer