CU: onderzoek alternatief metam-natrium

Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde gisteren voor een motie van Carla Dik-Faber van ChristenUnie (CU) om onderzoek uit voeren naar alternatieven voor metam-natrium.

CU%3A+onderzoek+alternatief+metam%2Dnatrium
© Jos van Leeuwen

Doel van het onderzoek moet volgens Dik-Faber zijn dat er zo snel mogelijk een eind komt aan het gebruik van metam-natrium. Ook moet de overheid belemmeringen voor het gebruik van de alternatieven snel wegnemen.

'Er zijn duurzame en veilige alternatieven voor metam-natrium die bovendien beter werken. Een voorbeeld daarvan is de teelt van vanggewassen. Of het tijdelijk onder water zetten van percelen', geeft Dik-Faber aan.

Vergroeningsmaatregel

Het Tweede Kamerlid pleit er bij staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) voor om met name de teelt van vanggewassen op te nemen als vergroeningsmaatregel in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Met deze CU-motie lijkt een direct verbod op metam-natrium voorlopig van de baan. Een motie daarvoor van Partij voor de Dieren (PvdD) is door Esther Ouwehand gisteren op het laatste moment teruggetrokken.

Steun PvdD

In een reactie zegt Ouwehand de motie niet in stemming te brengen omdat ze geen meerderheid verwacht in de Kamer.

Wel steunt haar partij ook de CU-motie, hoewel Ouwehand wel aangeeft dat alternatieven naar metam-natrium allang bekend zijn en niet onderzocht hoeven worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer