Vergroening elk jaar opnieuw invullen

Boeren kunnen jaarlijks kiezen hoe zij de vergroening willen invullen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Vergroening+elk+jaar+opnieuw+invullen
© Provincie Zuid-Holland

Volgens een eerder voorstel van Dijksma konden boeren kiezen voor een pakket waarin akkerranden worden beheerd. De akkerranden moeten wel voor minimaal 30 procent van de oppervlakte van het pakket uitmaken.

Het overige mag worden aangevuld met aangrenzende sloten, vanggewas, eiwithoudende gewas en bepaalde landschapselementen ook meegeteld worden.

Zo'n pakket moest dan wel voor 5 tot 7 jaar worden aangegaan. Maar dat langjarige contract is van de baan. De Tweede Kamer nam een motie van Jaco Geurts (CDA) waardoor meerjarige contracten niet meer nodig zijn.

Certificaat

Een vergroeningspakket krijgt nu de vorm van een duurzaamheidscertificaat en niet langer dat van een agrarisch natuurbeheerpakket. Daardoor wordt het voor de boer mogelijk om jaarlijks te kiezen hoe zijn vergroening in te vullen.

Binnen dit duurzaamheidscertificaat is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op vanggewassen en stikstofbindende gewassen niet toegestaan. Meststoffen mogen wel gebruikt worden.

Vogelakker

Voor de stikstofbindende gewassen luzerne, esparcette, rolklaver, rode klaver en wikke geldt: geen gewasbeschermingsmiddelen, wel bemesting. Luzerne in combinatie met een akkerrand of -strook vormt de ‘vogelakker’. De vogelakker is een combinatie van natuurbraakstroken en het gewas luzerne op één perceel.

Voor de stikstofbindende gewassen lupine en veldboon geldt het omgekeerde: wel gewasbeschermingsmiddelen toegestaan, geen bemesting. Hiervoor is gekozen vanwege de gevoeligheid van deze gewassen voor bepaalde schimmels die ook gevolgen kunnen hebben voor daaropvolgende gewassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer