Moties voor ruimere vergroening

In de Tweede Kamer zijn vanavond moties ingediend voor een verruiming van de vergroeningsmogelijkheden in Nederland onder het nieuwe GLB. Zo wordt onder meer gevraagd om vanggewassen toe te staan als invulling van de vergroening.

Moties+voor+ruimere+vergroening
© Nieuwe Oogst

Een motie van ChristenUnie, CDA, SGP en PVV stelt dat vanggewassen toegestaan zouden moeten worden, zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en op voorwaarde dat ze minimaal tien weken op het land staan. Vanggewassen die verplicht worden ingezaaid na de teelt van maïs of granen, tellen dan niet mee.

Alle mogelijkheden

Een andere motie, van VVD, CDA en SGP, gaat nog verder. Die vraagt het kabinet om alle vergroeningsmogelijheden die Brussel biedt (de longlist) in Nederland toe te staan.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) verzet zich tegen beide moties. Volgens haar levert de vergroening op die manier weinig tot niets op, omdat in Nederland al heel veel vanggewas wordt geteeld.

Aaltjesbestrijding

‘Tegenover de inzet van publieke middelen moeten maatschappelijke prestaties staan’, aldus Dijksma. Ze is wel bereid om aaltjesbestrijdende gewassen op te nemen in de lijst met vergroeningsopties, zoals een motie van de ChristenUnie vraagt.

Alle andere moties die vragen om verruiming van de voorgestelde regeling wijst ze af. Het gaat onder meer om het zwaarder meetellen van de teelt van vlas en het opnemen van boekweit, winterkoolzaad, zonnebloem en olievlas.

Morgen stemming

De Kamer stemt morgenavond laat over de ingediende moties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer