Checklist bodemkwaliteit voor veen

Praktijknetwerk 'Goed bodembeheer op veen boert beter' heeft een checklist gemaakt om de bodemkwaliteit van veengrond te beoordelen en verbeteren.

Checklist+bodemkwaliteit+voor+veen
© Ulco Wesselink

Deze checklist is opgenomen in de brochure 'Maatregelen voor duurzaam bodembeheer op veen' van het Louis Bolk Instituut (LBI).

Onlangs is de brochure gepresenteerd op de Veenweiden Vakdag van het Veenweiden Innovatiecentrum en PPP-Agro Advies op proefboerderij Zegveld.

Weinig aandacht

'Veehouders in het veenweidegebied hadden het gevoel, dat er ten opzichte van zand en klei, te weinig aandacht in het onderzoek is voor de bodemkwaliteit op veen', stelt LBI-onderzoeker Nick van Eekeren.

De aanleiding van dit netwerk was om de kennis over bodemkwaliteit in het algemeen en specifiek over veenbodems te ontsluiten.

Grip

Veehouders wilden in het netwerk meer grip krijgen op het effect van bodemkwaliteit en -beheer op grasproductie.

Doel van de deelnemers was een checklist te ontwikkelen om bodemkwaliteit te beoordelen en maatregelen uit te proberen om de bodemkwaliteit verder te verbeteren.

Zoekproces

In dit zoekproces is gewerkt vanuit de zes elementen die bodemkwaliteit bepalen en niet los van elkaar kunnen worden gezien: organische stof, bodemchemie, bodemleven, bodemstructuur, waterhuishouding en beworteling.

'Deze zes elementen vormen ook de rode draad in de brochure en de checklist', stelt Van Eekeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer