Veenweiden+Innovatie+Centrum+geopend
© Ulco Wesselink

Veenweiden Innovatie Centrum geopend

De doorstart van proefboerderij Zegveld tot Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) is een feit. Tijdens de feestelijke opening gistermiddag heerste opgetogenheid over het VIC en de kansen voor het veenweidegebied.

'Dit is de plek waar je als melkveehouder kunt experimenten, zonder dat het je bedrijf direct raakt. Zo'n plek is onontbeerlijk om de landbouw te behouden in de westelijke veenweiden', aldus gedeputeerde Bart Krol van provincie Utrecht.

Bestuursvoorzitter Jan Heykoop benadrukte de kracht van samenwerking, zichtbaar in alle partijen die aan de basis stonden van de doorstart. 'Heel sterk dat hier 3 provincies, 6 waterschappen, LTO Noord en Wageningen UR samen achterstaan.'

Felicitaties en verwachtingen

De officiële openingsceremonie bestond uit het plaatsen van handtekeningen door de betrokken bestuurders van provincies en waterschappen op een levensgrote witte koe. Daarna volgden de felicitaties en het uitspreken van verwachtingen.

Verder kregen studenten van CAH Dronten en InHolland via een heuse 'College Tour' gelegenheid om Cees Romijn (vakgroepvoorzitter LTO Noord) en Patrick Poelmann (dijkgraaf HDSR) te bestoken met vragen over onder meer onderwaterdrainage, waterberging en dynamisch peilbeheer.

VIC

Het Veenweide Innovatie Centrum (VIC) is de opvolger van de melkveeproefboerderij Zegveld. Het is een open centrum waar kennis wordt verzameld over vraagstukken rond de landbouw in het Groene Hart, zoals bodemdaling, waterhuishouding en bodem en perceelstructuur.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer