Weber%3A+moeras+lost+bodemdaling+niet+op
© Provincie Zuid-Holland

Weber: moeras lost bodemdaling niet op

Niet vernatten, maar systeeminnovaties en nieuwe veenweidebedrijven zijn de oplossing om bodemdaling in het westelijk veenweidengebied tegen te gaan. Daarbij moeten bestuurders het 'lef' hebben om 'stoer stelling' te nemen.

Dat schrijft de Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber in zijn column in de nieuwsbrief van de stuurgroep Groene Hart. Weber trekt met dijkgraaf Patrick Poelmann van De Stichtse Rijnlanden het thema Water, Bodem en Gebruik.

De stuurgroep wil de bodemdaling afremmen. 'En dat we de landbouw in stand willen houden als drager van het landschap; en dat we de kwaliteiten van dat landschap willen behouden en dat. En dat wordt lastig. Want je kunt niet alles hetzelfde houden en ondertussen de bodemdaling stoppen.'

Aanpak

Weber wil daarom 'loskomen' van de huidige aanpak. 'Een beetje minder bodemdaling, een beetje betere waterkwaliteit door kleine aanpassingen op bedrijven, hier en daar een hoogwatervoorziening om paalrot te voorkomen. Dat zijn geen structurele oplossingen.'

'Kijk naar de lange termijn en blijf realistisch. Dus niet roepen dat bodemdaling gestopt moet worden door de veenweiden in moeras te veranderen, maar door na te denken over het nieuwe veenweidenbedrijf, door te investeren in systeeminnovaties en door het waterbeheer anders te organiseren.'

Kosten- en batenanalyse

Binnenkort komen provincies Utrecht en Zuid-Holland en hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden met een kosten- en batenanalyse van bodemdaling. 'We zetten de feiten over de veenweiden op een rij en gaan maatwerk leveren', meldt Weber in zijn column.

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer