Ontwatering is de sleutel voor draagkracht

Zorg dat het water zowel in het voorjaar als in het najaar zo snel mogelijk de sloot in kan. Dat levert draagvermogen op en daarmee een hoger rendement. Onderwaterdrainage helpt hierbij.

Ontwatering+is+de+sleutel+voor+draagkracht
© PPP Agro Advies

Tot die conclusie kwamen de deelnemers van het westelijke praktijknetwerk ‘Draagvlak voor Draagkracht’ van PPP-Agro Advies.

Tijdens een bijeenkomst met Joachim Deru van het Louis Bolk Instituut werden alle bekende en onbekende factoren rond bodemstructuur en draagkracht besproken.

Rendement

Hoe eerder het water van het land is, hoe beter het rendement. Want wie vroeg het land op kan, krijgt een goede kwaliteit gras en minder verliezen als gevolg van vertrapping of anderszins.

Drie deelnemers van het praktijknetwerk hebben onderwaterdrainage in het land. Een van hen reed op 17 februari al mest uit zonder sporen achter te laten.

Draaiboek

Stagiair Patrick van Schaik van CAH Vilenthum Dronten heeft een draaiboek gemaakt voor alle deelnemers van het netwerk. Voor elk bedrijf zijn maatregelen benoemd om de draagkracht te verbeteren.

Holle percelen hebben uiteraard moeite om van het water af te komen, vanwege het ‘badkuipeffect’, stelt Van Schaik. Hij heeft daarom een site ontwikkeld, waarop elke melkveehouder zijn percelen in kaart kan brengen en zien hoe het met de afwatering is gesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer