Bodemdaling+geen+probleem+in+veenweiden
© Ulco Wesselink

Bodemdaling geen probleem in veenweiden

Bodemdaling hoeft geen probleem te zijn voor het westelijk veenweidegebied. Met maatwerk kan de melkveehouderij nog twee eeuwen vooruit als landschapsdrager.

Dat is de voornaamste conclusie uit de Toekomstverkenning Bodemdaling dat het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft opgesteld in samenwerking met provincies Utrecht en Zuid-Holland.

Het rapport breekt met het idee dat bodemdaling in het veenweidegebied per se afgeremd moet worden, of dat er voor de landbouw geen duurzame toekomst is in het Groene Hart. Keuzes op maat maken per gebied is beter en houdt het waterbeheer langdurig betaalbaar.

Drager

‘We hoeven bodemdaling niet als probleem te beschouwen, zolang we de gevolgen in de hand houden’, stelt onderzoeker Henk van Hardeveld van HDSR. ‘Met een paar slimme aanpassingen zit er nog genoeg muziek in de landbouw als drager van het veenweidelandschap de komende eeuw.’

De onderzoekers merken dat deze boodschap heel goed aankomt bij betrokken overheden. ‘Niemand zit te wachten op ingrijpende vernatting van het Groene Hart.’

Oplossingen

Als er oplossingen komen om de landbouw als drager van het westelijk veenweidelandschap langdurig overeind te houden, zal iedereen die omarmen, verwacht Van Hardeveld.

‘Een gezonde landbouwsector is juist nodig om het gebied economisch te dragen. Daarbij is er voor grootschalige landbouw zeker toekomst’, voorziet Van Hardeveld.

Onderwaterdrainage is een veelbelovend, effectief systeem dat op bepaalde locaties de bodemdaling kan halveren.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer