Robuustere+koe+door+genoomfokwaarden
Nieuws
© nieuwe oogst

Robuustere koe door genoomfokwaarden

Wie robuustere koeien wil fokken, kan daarbij gebruik maken van genoomanalyse als handig hulpmiddel. Zo kunnen bepaalde genetische varianten leiden tot verstoringen van de ontwikkeling van het embryo en één voor het ontstaan van krulhaar.

Dat blijkt uit een genoomanalyse van 234 stieren door dertig onderzoekers uit verschillende landen, waaronder die van Wageningen Livestock Research. Zij doen verslag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics.

De meeste fokkerijkenmerken worden niet door één, maar door een veelvoud van varianten beïnvloed. Daarom is het belangrijk om alle varianten te kunnen gebruiken in de fokkerij, vinden de Wageningse onderzoekers.

Gangbare stieren

Om dit mogelijk te maken, heeft Rianne van Binsbergen, promotie-onderzoekster bij het Animal Breeding and Genomics Centre van Wageningen UR onderzocht of de genomen van alle gangbare stieren in Nederland zijn in te vullen met behulp van deze 234 stieren.

Zo bleken twee varianten verantwoordelijk voor verstoringen bij de ontwikkeling van embryo’s. Dat kan de levensduur van de koe verkorten. Een andere variant is verantwoordelijk voor krulhaar. Dat is nadelig, omdat in krulhaar meer teken en parasieten voorkomen dan in kort, recht haar.