Fleckvieh+doet+minder+onder+voor+Holstein
Nieuws
© 123rf eenmalig gebruik, betaald

Fleckvieh doet minder onder voor Holstein

De Fleckviehkoeien doen minder onder voor de Holsteinkoeien dan veel mensen denken. Qua lacatiewaarden blijven ze op 97 punten steken. Dat is drie punten onder de gemiddelde Holstein-score van 100.

Dat komt naar voren uit de Fleckviehproef van Christiaan van Walderveen. Officieel was deze proef al in 2013 afgerond, maar Van Walderveen bleef de dieren volgen.

De laatste resultaten werden dinsdag gepresenteerd tijdens de eindpresentatie. De in totaal 858 afgesloten lijsten op acht bedrijven lieten een gemiddelde lactatiewaarde zien van 97.

Kruislingen

Van de koeien die aanvankelijk meededen aan de proef, liepen nog 34,5 van de Fleckvieh-kruislingen, terwijl er geen kwart meer van de Holsteinkoeien liep.

Uit eerder onderzoek van Van Walderveen kwamen ook andere positieve eigenschappen van de Fleckvieh naar voren. D e Fleckvieh-kruislingen hebben een gemiddeld celgetal van 132 over vier lactaties en bij de Holstein koeien is dit celgetal 160.

Vruchtbaarheid

Hier kwam ook de vruchtbaarheid naar voren. De tussenkalftijd van de Fleckvieh-kruislingen waren gemiddeld 390 dagen, terwijl de tussenkalftijd van de Holsteins 423 dagen zijn.

Ook het aantal inseminaties per koe is in het voordeel van de Fleckvieh-kruislingen. Gemiddeld over vier lactaties komen deze kruislingen uit op 1.65 inseminaties per koe. De Holsteins zitten op 1.97 inseminaties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer