Spanning+rond+besluit+vetcorrectie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Spanning rond besluit vetcorrectie

Zonder duidelijke meerderheid in de EU-Landbouwraad komt er geen vetcorrectie voor de zuivelsector. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft dat nog eens duidelijk gemaakt aan de Tweede Kamer.

Maandag vergaderen de Landbouwministers weer in Brussel over het naderende einde van de melkquotering. Gisteren stuurde Dijksma een brief naar de Kamer over de stand van zaken.

Intensief contact

‘Ik zet me in voor een aanpassing van de vetcorrectiefactor om ook in Nederland een zachte landing te kunnen bewerkstelligen’, verzekert de staatssecretaris. ‘Ik heb hiertoe intensief contact met mijn collega’s uit andere lidstaten.’

Landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil alleen met een voorstel voor aanpassing van de vetcorrectiefactor te komen als een gekwalificeerde meerderheid van de Landbouwministers hem daarom vraagt. Die was er tot nu toe niet.

Crisisbeheer

‘Een grote groep lidstaten kan meegaan in aanpassing van de vetcorrectiefactor’, meldt Dijksma. Andere lidstaten zetten echter in op stevige maatregelen voor crisisbeheer.

Ook zijn er landen die principiële bezwaren hebben tegen aanpassing van de vetcorrectiefactor. De staatssecretaris wijst erop dat aanpassing van de vetcorrectiefactor is de enige manier om de hoogte van de superheffing over het laatste quotumjaar te beïnvloeden.

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer