Laatste+kans+verlaging+superheffing
© Nieuwe Oogst

Laatste kans verlaging superheffing

Het is nog onzeker of de Europese ministers van landbouw het aanstaande maandag eens worden over de invoering van de vetcorrectie voor het lopende quotumjaar.

De Europese Commissie stelde eerder dat de komende vergadering de laatste kans is voor de landbouwministers om tot een akkoord te komen.

Als dat lukt, kan de vetcorrectie snel worden ingevoerd. Lukt dat niet, dan wordt het onderdeel van een lange besluitvormingsprocedure.

Wereldzuivelmarkt

De lidstaten bogen zich deze week over een voorstel van de Europese Commissie. Dat zou het mogelijk moeten maken om de 'de druk op melkveehouders te verminderen en het mogelijk te maken om kansen op de wereldzuivelmarkt te pakken'.

Landen die voor invoering van de vetcorrectie zijn, zoals Ierland, Duitsland, Denemarken en Nederland, steunden het voorstel.

Huidige vangnet

Groot-Brittannië, Frankrijk Zweden, Hongarije, Italië en Portugal vinden echter dat er geen extra maatregelen nodig zijn. Het huidige vangnet tijdens een crisis op de melkmarkt is voor nu voldoende, stellen die landen.

Daarmee zijn de posities over de invoering van vetcorrectie nog sterk verdeeld.

Vietnam

Nederland heeft zich maandenlang sterk gemaakt voor de vetcorrectie. Aanstaande maandag is staatssecretaris Sharon Dijksma )EZ' echter in Vietnam voor een werkbezoek. Naar verwachting zal een hoge ambtenaar van Economische Zaken haar positie innemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer