Plafond grondprijs omhoog

De grondprijzen in Nederland blijven stijgen. Het plafond gaat elk jaar nog wat omhoog, stelt de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM).

Arno de SnooIn 2013 lag de grondprijs op gemiddeld zo’n 46.000 euro per hectare. In de eerste helft van 2014 is dat gestegen naar 51.000 euro per hectare, zo blijkt uit een analyse van de aan- en verkooptransacties van de NVM.
‘Dat is een stijging van zo’n 10 procent,’ zegt Arjan van der Waaij, voorzitter van de NVM-vakgroep agrarisch en landelijk vastgoed. ‘Vorig jaar dachten we dat het plafond in zicht was maar het is dit jaar toch weer gestegen.’

Vraag vanuit de landbouw

Natuurorganisaties kopen bijna geen grond meer maar de vraag vanuit de landbouw neemt toe. Door de goede rendementen in de melkveehouderij en de akkerbouw kunnen ondernemers investeren. Vooral melkveehouders willen meer grond om de mest kwijt te kunnen.
Arjan van der Waaij geeft aan dat in gebieden waar veel nieuwe stallen zijn gebouwd de aankooplust minder is omdat de bedrijven daar zwaarder gefinancierd zijn.
Ook de wat kleinere en wat minder gunstig gelegen stukken land vinden eerder een koper. Maar grote, minimaal 5 hectare, en goed verkavelde stukken land blijven de voorkeur hebben, vertelt hij.
De duurste bouwgrond ligt in de IJsselmeerpolders. Daar kan tussen de 70.000 en 80.000 euro worden neergeteld voor een hectare grond. In Brabant en Zeeland kan de koper rekenen op een aankoopsom van tussen de 65.000 en 75.000 euro per hectare.
De goedkoopste grond ligt in de Veenkoloniën en het Oldambt. Daar vraagt men tussen de 40.000 en 50.000 euro per hectare.
Voor grasland liggen de prijzen in het zuidelijk veehouderijgebied en de IJsselmeerpolders rond de 70.000 euro per hectare. In de Noordelijke en Oostelijke veehouderijgebieden ligt dat rond 55.000 euro per hectare.

Laag pitje

De transacties in de niet-grondgebonden sectoren staan op een laag pitje. De NVM heeft 142 pluimveebedrijven, varkensbedrijven en vleeskalverenbedrijven te koop staan. Er zijn er dit jaar tot nu toe slechts vijftien verkocht.
Het aantal verkopen van varkensbedrijven blijft stabiel maar de prijzen dalen. In 2014 werden negen bedrijven verkocht.
Pluimveebedrijven en kalverbedrijven worden nog steeds weinig verkocht. De lage eierprijzen zorgen ervoor dat er nauwelijks mogelijkheden zijn voor ondernemers om investeringen te doen. ‘Ondernemers hebben hun bedrijven aangepast aan de nieuwste dierenwelzijnseisen, zeggen de makelaars. ‘Maar de kosten zijn daardoor hoger terwijl de eierprijzen slecht zijn.’
Ook bedrijven in de kalverhouderij worden moeizaam verkocht. ‘Koper en verkoper kunnen vaak niet tot elkaar komen, zegt Van der Waaij. ‘De toeslagrechten verdwijnen voor kalverhouders en dat betekent zo’n 50.000 euro minder inkomen. Dat drukt het rendement.’
De makelaars verwachten dat de vleeskalverbedrijven goedkoper worden. Naar verwachting moet de verkoper ongeveer 20 procent in prijs zakken om zijn bedrijf te kunnen verkopen.

Melkquotum

In 2015 wordt het melkquotum afgeschaft maar de handel in quotum loopt nog steeds door, blijkt uit de cijfers van de NVM. ‘Boeren willen wat achter de hand hebben mocht er nieuwe regulering komen,’ zo stellen de makelaars. ‘Veel veehouders hebben klaarblijkelijk nog niet het vertrouwen dat de melkveehouderij de geheel vrije teugel wordt gegeven.’
In de laatste maanden van 2013 en in januari 2014 lag de quotumprijs nog rond de 10,90 euro per kilo vet. In maart zakte dat naar 5,80 europer kilo vet.
De NVM verwacht dat op termijn de quotumprijs net boven de leaseprijs zal blijven hangen.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
Meer weer