Veel+gras+in+zomerdip
Nieuws
© Nieuwe Oogstt

Veel gras in zomerdip

Op veel graspercelen wil het gras tijdelijk niet groeien. Volgens de Weideman een gevolg van te veel maaien. Door het wisselend weer is het lastig sturen op voldoende groeiaanbod.

Melkveehouder Willy Aarts uit Hallum, deelnemer aan het maïsmeetnet van Nieuwe Oogst, herkent dit: 'Het gras heeft goed gegroeid, maar neemt nu een rustpauze', vertelt hij.

Volgens de Weideman kan de zomerdip tot problemen leiden: 'Veel melkvee loopt te weiden op kaal land, waar ze de laatste restjes ‘levend’ en fris groeiend gras wegvreten. Probeer dat toch uit alle macht te voorkomen, want je komt in een vicieuze cirkel terecht en de periode van grastekort duurt zo nog een paar weken langer. Kort gras en een open zode is ook erg gevoelig voor uitdrogen.'

De Weideman pleit voor het budgetteren van de beweiding: 'Zoals je een vast maandelijks huishoudbudget afspreekt: dit kunnen we maximaal besteden en daarmee basta. Zo doen we dat nu met de hectares gras voor deze periode. Afhankelijk van het beweidingssysteem kun je bij een grasgroei van 20 – 30 kg ds/dag zelf uitrekenen hoeveel je de koeien aan kunt bieden. '

Meten is weten

Volgens de Weideman komt bij die grasgroei in drie tot vier weken maar 600 tot 800 kg ds per hectare bij: 'Juist nu is het handig om wekelijks een FarmWalk te doen en je grasgroei zelf te meten. Daarnaast staat mijn wekelijkse grasmeetnet tot je dienst om de grasgroei in je eigen regio te kennen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  40 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer