Bord+bij+HLB%2D+en+ROL%2Dproefveld+lelieteelt
Nieuws
© Willem Dijkema

Bord bij HLB- en ROL-proefveld lelieteelt

Vanmiddag hebben medewerkers van het agrarisch onderzoek- en adviesbureau HLB samen met Hans van der Heijden en Alfred Koop een informatiedoek geplaatst bij het proefveld waar het HLB de werking van nontox, een milieuvriendelijk alternatief voor desinfectie van bloembollen, onderzoekt.

Van der Heijden, voorzitter van Stichting Regionaal Onderzoek Lelie (ROL), is tevreden met de uitstraling die het doek heeft en de vooral met de eerste voorzichtige resultaten van de proef.

'Het doek met de tekst laat voorbijgangers weten dat we in de teelt zoeken naar niet chemische middelen. Het gewas hier staat er prachtig bij. Tot nu toe nog geen spotje vuur', aldus de ROL-voorzitter.
Vuur wordt veroorzaakt door de Botrytisschimmel en heeft opbrengstderving tot gevolg.

Proef

De proef, te zien aan de Ten Darperweg bij Wapse, ligt in 4 herhalingen en vergelijkt traditonele bolbehandeling en desinfectie met nontox van Watter. Koop, mede-eigenaar van Watter, weet dat PlAMV-virus ondanks de desinfecterende werking van dompel- en kookbaden, toch wordt verspreid.

'Deze proef en zal hopelijk wetenschappelijk het verschil aantonen tussen de traditionele behandelingen en Nontox', aldus Koop.

Uitslag

Donderdag 21 augustus, daags voor de ROL Leliedag, is de officiële presentatie van de eerste uitkomsten van het onderzoek. Pas in november weten de onderzoekers meer over de geoogste bollen.

Weer

 • Zaterdag
  17° / 14°
  70 %
 • Zondag
  21° / 17°
  60 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer