Variatie bemestingstoestand aardappel

De bijmestgiften in aardappelen variëren volgens Jan Ties Malda van Altic dit seizoen globaal van 0 tot 80 kilo zuivere stikstof.

Haijo DoddeOnderzoekslaboratorium Altic signaleert op basis van de analyseresultaten van het nieuwe monitoringssysteem BemestingsNavigator grote verschillen in mineralenvoorziening tussen aardappelpercelen. ‘Er zijn percelen zonder bijmestadvies en dus ook percelen waar behoorlijke bijmestgiften verdeeld over meerdere strooibeurten noodzakelijk zijn’, zegt Malda.
De variatie wordt onder meer veroorzaakt door de grote verschillen in hoeveelheden neerslag. Maar het heeft volgens Malda ook te maken met de bemestingsstrategie van de aardappeltelers en met name met de grootte van de basisgift en het eventuele gebruik van organische mest.

Lagere bodemvoorraden

Malda: ‘In 2013 vhebben we het bijmestsysteem getest op vijftig praktijkpercelen. Voor dit jaar hebben we resultaten binnen van enkele honderden bedrijven, verspreid over Nederland. Wat opvalt is dat de bodemvoorraden stikstof en kali gemiddeld lager zijn dan voorgaande jaren. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de soms zware buien van afgelopen voorjaar.’
Via BemestingsNavigator analyseert Altic op twee meetmomenten in de periode tussen drie tot vier weken na opkomst het loofgewicht en daarmee de gewasgroei en de hoeveelheid nutriënten in het plantsap. Tijdens het tweede meetmoment wordt ook de beschikbare voorraad van de mineralen in de bodem gemeten. Naast stikstof betreft de analyse ook kali, magnesium en mangaan.
‘Voor kali geldt met name op kleigronden dat ondanks grote bodemvoorraden de beschikbaarheid soms ronduit slecht is.’ Ook treft Altic op voormalige graslandpercelen vaak kaligebrek aan. ‘De analyseresultaten van dit jaar zijn voor ons opnieuw het bewijs dat een goede kalibemesting in aardappelen toch meer aandacht verdient’, vindt Malda. Op veel percelen is een bijbemestingsadvies voor kali afgegeven. Bijmesten van kali kan in korrelvorm, maar daarvoor is het nu aan de late kant, meldt de bemestingsspecialist van Altic.

Mangaan

De BemestingsNavigator bevestigt volgens Malda dat op gescheurd grasland en op gronden met een hoge pH de beschikbaarheid van mangaan vaak tegenvalt. Mangaan en magnesium werken veelal antagonistisch op elkaar.
Voor beide elementen geldt dat aardappeltelers ze kunnen aanvullen in de vorm van bladbemesting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer