Samenwerken+voor+betaalbare+mestafzet
© Countus

Samenwerken voor betaalbare mestafzet

Melkveehouders moeten varkenshouders verleiden om meer mest te verwerken dan nodig is. Dat leidt tot een win-winsituatie voor beide sectoren, is de overtuiging van Lambert Schuldink van Countus.

Mestafzet is met 12 tot 17 euro per kuub voor een varkenshouder de belangrijkste mestkostenpost. Die prijs wordt in belangrijke mate bepaald door het aanbod van mest. Dat dreigt toe te nemen door een toenemend aanbod vanuit de melkveehouderij.

Die kosten kunnen omlaag door mest te verwerken, en met name door een goede inzet van de VVO’s, zegt Lambert Schuldink, bedrijfsadviseur bij Countus.

Heldere rekensom

Schuldink rekent voor dat mestverwerking via een VVO een melkveehouder minder dan 2 cent per liter melk kost. Bij een varkenshouder is er gauw 20 euro per kuub gemoeid met mestverwerking.

Laat hij alle mest (à 4 kilo fosfaat per ton) verwerken en stelt hij de ruimte beschikbaar in VVO’s, dan kost verwerking van de extra verwerkte mest hem nog maar 8 euro per kuub. ‘Een win-winsituatie voor varkens- en melkveehouder.’

Uitdaging

Er moet meer samenspel komen tussen de sectoren. ‘De uitdaging is melkvee- en varkenshouders meerjarig aan elkaar te binden.’ Schuldink vindt dat veehouders met een mestverwerkingsplicht daarvoor een contract moeten afsluiten van minimaal vijf jaar.

Meer in Nieuwe Oogst

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer