Vleesvarkens+uniformer+over+eindstreep
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vleesvarkens uniformer over eindstreep

Een vleesvarkenhouder kan grof geld verdienen door tijdens het opleggen al de zwaarste en lichtste biggen uit de koppel te halen. Die handelswijze vraagt extra arbeid, maar levert ook wat op.

'De koppel groeit uniformer en er kan in twee in plaats van drie keer worden afgeleverd', zegt Arjan Schuttert van DAP De Oosthof.

Eenderde te licht of te zwaar

In samenwerking met DAP De Oosthof analyseerde Jurgen Hijink van adviesbureau Hijdeporc 238.000 vleesvarkens die in 2013 werden geleverd op Duitsland. Zijn conclusie: 16 procent van de vleesvarkens wordt te licht geleverd en 14 procent te zwaar.

Eenderde van de vleesvarkens valt dus buiten het kortingsvrije gewichtstraject van 89 tot 102 kilo. ‘Substantieel laat je 10 tot 15 procent van je verdienpotentieel liggen, terwijl daar maar weinig kosten tegenover staan. En dat is jammer’, zegt Schuttert.

Praktijkervaring

Vleesvarkenshouder Nando Ernst uit Borculo houdt 4.500 vleesvarkens. Iedere maandag gaan er vleesvarkens naar Westfleish en op dinsdag worden nieuwe biggen (Topigs 40 x Pietrain) opgelegd. ‘De spreiding in gewicht is soms wel 8 kilo’, zegt Ernst.

Sinds februari past Ernstr de werkwijze van De Oosthof toe. In zijn algemeenheid stelt Ernst dat de afdelingen uniformer zijn geworden, de groei een stijgende lijn laat zien en de voederconversie daalt.

Meer zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer