‘Brasilera kon haast niet beter’

Bij roodbont was Barendonk Holsteins van de familie Hermanussen uit Beers succesvol met twee kampioenschappen en het algemeen kampioenschap roodbont. Jan en zoon Ivo Hermanussen kijken vol trots terug. ‘Ze kon er haast niet beter voor staan’, glimlacht Jan.

Na de NRM was het maandag weer een gewone werkdag voor de familie Hermanussen. De sleufsilo’s worden vergroot, deze dag worden betonplaten gelegd. Een foto van hen zien ze niet zitten: ‘Het gaat om de koe. Die is op de NRM volop in beeld gebracht.’
Ook voor zeven koeien, die het weekend ervoor naar de NRM waren geweest, is het weer een dag als normaal. ‘Kijk, die koe was zesde in haar rubriek. Ze was dit voorjaar nog reservekampioen midden op de Zuid-Nederlandse Wintershow in Asten-Heusden’, vertelt Jan met een glimlach van oor tot oor.
De kampioen roodbont midden en algemeen kampioen van de NRM, Barendonk Brasilera 12, is ook in deze stal aanwezig. Maar hoe opvallend de showdame zich in de keuringsring gedroeg, zo onopvallend is ze in deze koppel goede koeien met gemiddeld 85 punten voor exterieur. Zo onopvallend, dat Jan ze zelfs met moeite vindt. Maar wanneer hij ze ziet liggen, komt gelijk de kop omhoog en gaan de oren naar voren. ‘Ze zette haar oren al in de showstand op het moment dat ze de vrachtwagen op mocht. Dan wordt ze een heel andere koe. Ze geniet hier zichtbaar van’, stelt hij.
Zoon Ivo is een stuk nuchterder. ‘Het fokken van mooie exterieurkoeien is leuk en levert misschien wel wat op, maar we moeten het vooral met melken verdienen. Het exterieur staat daarom ook ten dienste van de melkproductie. Ze moet gewoon in de koppel meekunnen. Met het automatisch melken hebben we geen tijd voor het apart houden van topkoeien. Ze moeten juist goed in de stal kunnen functioneren. De fokkerij op exterieur moet vooral daaraan bijdragen’, stelt hij.
Dat keuringen ook een rol spelen blijkt aan de keukentafel. Hier hangen de rosetten van de laatste decennia. Aan de muur prijken foto’s van rond de eeuwwisseling, met onder meer de 1A bedrijfscollectie van Wanroy van 2000 en ook de Koerberg-dochter Wilma 102.
De eerste rosetten van de NRM 2014 hangen hier ook bij, terwijl een glazen sculptuur van het rubriekswinnaarschap op tafel pronkt. ‘We hadden er een goed gevoel bij’, vertelt Jan. ‘Vooral Brasilera was met twee maanden aan de melk in een optimaal lactatiestadium.’
Overigens is het op het juiste moment afkalven geen doel op zich. ‘Je zult dan altijd net zien dat de koe op dat moment niet drachtig wordt’, stelt Jan. Hij geeft aan over een behoorlijk aantal goede koeien te beschikken, zodat er altijd deelnemers aan een keuring bij zijn.

Juiste keuzes

Hoe komt het bedrijf aan deze topkoeien? ‘Een kwestie van fokkerij. Het maken van de juiste keuzes’, stelt Jan. Zo is in het verleden massaal ingezet op de stier Poos Stadel Classic. ‘Die stier maakte dat uit een gewone koe een goed exterieurkalf kwam.’ Ze weten dat er echter meer bij komt kijken. Ivo: ‘Een goede koefamilie speelt ook een belangrijke rol. Zo hebben wij de Emma’s, de Wilma’s en de Paulina’s, die het goed doen en vaak goede kalveren geven. Van de koe komt immers de helft van de genen voor de volgende generatie.’
De familie is trots op deze veestapel. Het verkopen van koeien zit er daarom niet in. ‘We hebben ze zelf gefokt. Dat is iets eigens.’ Wel wordt geld gegenereerd uit de verkoop van embryo’s. ‘Daarvoor moet je wel zorgen dat je de zaken goed voor elkaar hebt. Want van een koe die aan het touw door de keuringsring rent, wil niemand een embryo.’ De familie was dan ook met een team van negen personen op de NRM.

Genomics

Naast exterieur speelt in de fokkerij van vandaag genomics een belangrijke rol. Ook hier heeft de familie goede lijnen. ‘Met genomics valt op dit moment meer te verdienen dan met exterieur. Het vraagt wel een andere vorm van fokkerij. Jonge stieren met goede genomics zijn gewild en worden veel ingezet, terwijl we voor het exterieur toch een iets meer bewezen stier willen gebruiken’, aldus Jan.
Ivo ziet ook positieve kanten aan genomics: ‘Doordat genomics inzicht geeft in de eigenschappen van stieren, worden die met slechte genomics niet ingezet.’
Verdwijnen met genomics fokveedagen, zoals de NRM? Jan betwijfelt dat. ‘Iedereen wil toch graag de dochtergroepen zien, om te zien hoe een stier werkelijk fokt’, denkt hij.
Ivo: ‘Wie snel wil fokken, kiest misschien voor genomics. Maar de liefhebberij is zeker ook aanwezig. Ook op deze NRM merk je toch dat de jeugd er graag bij is en wordt aangestoken door dit virus. En gelukkig zien veel mensen graag een mooie, functionele koe.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer