Milieudefensie%3A+groei+melkveehouderij+onjuist
Nieuws
© nieuwe oogst

Milieudefensie: groei melkveehouderij onjuist

Het voorstel van secretaris Sharon Dijksma (EZ) voor groei van de melkveehouderij is verre van verantwoord, vindt Milieudefensie.

Dijksma zet met dit voorstel volgens de milieuorganisatie de deur voor groei in de melkveehouderij wagenwijd open. 'Nog meer vee gaat ten koste van boeren en burgers', stelt campagneleider Jacomijn Pluimers: 'Daar is niets verantwoords aan'.

In het voorstel biedt Dijksma ruimte aan melkveehouders om te groeien. Boeren mogen van haar meer koeien houden als zij extra land aankopen om de extra mest te storten of als ze de extra mest laten verwerken in mestverwerkingsinstallaties.

Overlast

Door groei toe te staan, laat Dijksma in de ogen van Milieudefensie de melkveehouderij dezelfde kant opgaan als de 'megastallen' voor varkens en kippen.

'Deze sectoren veroorzaken veel overlast voor omwonenden en het milieu. Daardoor is het draagvlak van het merendeel van de Nederlandse bevolking inmiddels weg.'

Marges

Bovendien worden de marges op de producten bij alsmaar aanhoudende groei steeds kleiner. 'Ook dat zien we al bij de varkens en kippen. Boeren kunnen daardoor steeds moeilijk rond kunnen komen', verklaart Milieudefensie.

De organisatie wil dat Dijksma kiest voor behoud van de grondgebonden melkveehouderij. 'Dat wil zeggen dat het aantal koeien direct gekoppeld is aan de hoeveelheid grasland.'

Grasland

Per hectare grasland kunnen er twee koeien worden gehouden. 'Zijn dat er meer, dan groeit het mestoverschot verder aan.'

Weer

 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer