Dijksma+zal+jacht+niet+verbieden
Nieuws
© Vidiphoto

Dijksma zal jacht niet verbieden

Jagen mag, maar het moet wel een maatschappelijk doel dienen. Dat vindt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

De bewindsvrouw reageert op het voorstel van Marianne Thieme (PvdD) om de jacht te verbieden. Jagen is strijdig met de intrinsieke waarde van dieren, maatschappelijk draagvlak ontbreekt, het heeft een negatief effect heeft op natuurwaarden en leidt tot ernstig leed voor dieren, meent Thieme.

Afschotplan

Dijksma stelt dat de jacht, mede vanwege de intrinsieke waarde van het dier, een maatschappelijk doel moet dienen. Daarom komt in de Natuurbeschermingswet te staan dat het jagen op eend, fazant, houtduif, haas en konijn alleen nog kan als er een afschotplan is als onderdeel van het faunabeheerplan.

Ook komen er regels om ernstig leed bij dieren als gevolg van de jacht te voorkomen. ‘Tegen deze achtergrond ben ik van oordeel dat het voorstel om de jacht te verbieden niet nodig is’, aldus de staatssecretaris.

Kennis en kundigheid

In haar reactie noemt Dijksma nadrukkelijk de belangrijke rol die jachthouders ook buiten de jacht vervullen. ‘Zonder hun inzet, hun kennis en hun kundigheid bij het uitvoeren van noodzakelijk afschot zouden schadebestrijding en populatiebeheer niet effectief en efficiënt kunnen plaatsvinden.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer