Brabant ruimt 700 kilo aan middelen op

Dankzij actie 'Bezem door de middelenkast' is dit voorjaar in gemeenten Zundert, Roosendaal, Etten-Leur en Breda 738 kilo aan overbodige of inmiddels verboden gewasbeschermingsmiddelen opgeruimd.

Brabant+ruimt+700+kilo+aan+middelen+op
© Nieuwe Oogst

'De actie is succesvol verlopen', vat projectleider Peter Leendertse van het CLM samen. De opruimingsactie gebeurde in opdracht van waterschap Brabantse Delta en in samenwerking met project ‘Schoon Water voor Brabant’.

Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) was verantwoordelijk voor de uitvoering en kreeg daarbij hulp van ZLTO, CLTV (Coöperatieve Land- en Tuinbouwvereniging) en Klep.

Aardbeientelers

Het massaal opschonen van de middelenkast vond plaats in de periode van eind januari tot en met april 2014. ‘In totaal zijn er veertig aardbeientelers bezocht en hebben we met hen de middelenkast doorgespit’, vertelt Leendertse.

‘De actie was tweeledig, want ook via de lokale ZLTO-afdelingen hebben we telers opgeroepen om zelf de bezem door hun kast te halen.’

Anoniem

Om te bewerkstelligen dat telers op laagdrempelige wijze hun middelen konden afvoeren bij de milieustraat, heeft het CLM afspraken gemaakt met de vier gemeenten.

‘Het anoniem kunnen afvoeren is zowel ons als de telers en de betrokken gemeenten goed bevallen’, blikt Leendertse terug.

Boomteelt

Het was dit voorjaar voor de vierde keer dat het CLM de bezem door de middelenkast haalde in Noord-Brabant. Zo is er vorig jaar eenzelfde actie geweest in de boomteelt in Zundert.

Voorheen waren er ook acties in andere provincies, zoals in Gelderland en Drenthe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer