Twee LTO Noord-leden gaan naar Brussel

Annie Schreijer-Pierik en Jan Huitema, beiden lid van LTO Noord, zijn bij de Europese verkiezingen op 22 mei gekozen in het Europese Parlement. ‘Degene die de landbouwbelangen verdedigt in Brussel en een voet tussen de deur heeft, is LTO’, zegt Huitema.

Henriët DijkHet lidmaatschap van LTO Noord werd Huitema met de paplepel ingegoten. Het belang van de organisatie werd hem in Brussel nog meer duidelijk, omdat hij daar de LTO-vertegenwoordigers met eigen ogen aan het werk zag. ‘Degene die de landbouwbelangen verdedigt en een voet tussen de deur heeft, is LTO. Omdat steeds meer in Brussel wordt geregeld, is het goed dat LTO er zit’, zegt Huitema.
Dat zijn collega’s kritisch kunnen reageren richting LTO is in zijn ogen niet terecht. ‘Je wint wat en je verliest wat. Dat betekent niet dat er niet op ingezet is door LTO. Je zou het pas merken als LTO er niet zou zitten. Dan verwacht ik dat je strengere regelgeving gaat krijgen.’
Waar de belangenorganisatie volgens de VVD’er voor moet waken, is dat de sectoren niet tegen elkaar worden opgezet. Als voorbeeld noemt hij de derogatie, waar tegengestelde belangen spelen voor melkveehouders en intensieve veehouderij. ‘Als je onderling wordt uitgespeeld, wordt de lobby een stuk minder’, meent hij.
Naast een goede derogatie voor de toekomst wil Huitema de Brusselse regelgeving aanpakken. ‘Dat er doelen worden gesteld is goed. Hoe die doelen worden gehaald, daar ligt de ruimte voor ondernemerschap. Daar is Brussel nu nog te halsstarrig in.’

Samen sterk

‘Daar komt ook een boerinnetje binnen hoor’, hoorde Annie Schreijer-Pierik ruim dertig jaar terug toen ze in Twente een vergaderzaal binnenstapte. ‘Ik was het eerste vrouwelijke lid van een boerenorganisatie’, verklaart ze de reactie van destijds. De importantie van samen sterk staan en gezamenlijke belangenbehartiging is zij daarna nooit uit het oog verloren.
De 61-jarige Schreijer vervolgt haar dertigjarige politieke carrière als Europees parlementslid in Brussel en is nog altijd lid van LTO Noord. ‘Waar moet het ons gezamenlijk om gaan’, draait zij de vraag om wat LTO Noord voor haar en haar bedrijf betekent. De CDA’er, die met ruim 113.000 voorkeurstemmen werd verkozen, weet het wel. ‘Het gaat om de toekomst van de familiebedrijven. Dat de voedselproductie niet alleen in handen komt van het kapitaal en de macht. Gezinsbedrijven moeten zelf bepalen hoe ze produceren.’
Ander thema waar ze zich in Brussel zeker mee bezig gaat houden is Natura 2000. Dat dat knelt bij boeren hoorde Schreijer van Groningen tot Zeeland tijdens haar campagne. ‘De evaluatie komt eraan. Ik roep dan ook alle LTO-afdelingen op om hun reacties naar de provincies te sturen, dan gaan deze door naar Brussel.’ Ook de mestwet en het handelsverdrag met de Verenigde Staten hebben haar aandacht.
Schreijer woont straks drie dagen in de week in Brussel. Haar zoon runt ondertussen het akkerbouw- en varkensbedrijf in Hengevelde. ‘Een echte boerin houdt de dagelijkse gang van zaken altijd in de gaten’, geeft ze haar betrokkenheid bij het bedrijf aan. Tijdens het telefonische interview loeit er af en toe een koe, als waarschuwing van het navigatiesysteem dat Schreijer iets te snel richting Brussel rijdt. ‘Ja, de koe gaat mee’, lacht ze.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer