Akkoord over 'melkpakket'

Europese lidstaten mogen producentenorganisaties van melkveehouders voortaan officieel erkennen. Dat staat in het akkoord dat Europese Commissie, lidstaten en Europees Parlement vandaag in Brussel bereikten.

Akkoord+over+%27melkpakket%27
© Marcel Bekken

Erkenning van producentenorganisaties betekent dat melkveehouders die zich bundelen in een producentenorganisatie contracten mogen uitonderhandelen met afnemers. Daar zit overigens wel een maximum aan. Een producentenorganisatie mag maximaal 3,5% van de EU melkproductie en 33% van de nationale melkproductie bundelen.

Een ander onderdeel van het akkoord is dat producenten van kazen met een geografisch erkende herkomst hun volumes mogen beperken, mits 2/3e van zowel de leden als de melkproductie hiermee instemmen. Dit laatste was vooral een verzoek van Spanje, Italie en Frankrijk.

Geen gevolgen Nederland

Het ‘melkpakket-akkoord’ heeft naar verwachting geen gevolgen voor de Nederlandse melkveehouderij. Het akkoord is vooral bedoeld om de melkveehouderij in landen waar het een zwakke positie heeft, zoals Zuid-Europa, een instrument te geven om hun positie ten opzichte van de grote verwerkers en supermarkten te versterken.

'In Nederland heeft 85% van de melkveehouders zich al georganiseerd in afzetcoöperaties en zet deze maatregel totaal geen zoden aan de dijk', aldus Klaas Johan Osinga van LTO in een eerste reactie.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer