%27Brussel+belemmert+akkerbouworganisatie%27
© Fotex

'Brussel belemmert akkerbouworganisatie'

Vorming van één producentenorganisatie voor de akkerbouw is vrijwel onmogelijk volgens de Europese regelgeving, vindt LTO Nederland-bestuurder Jaap Haanstra.

Haanstra meldt dat LTO-vakgroep Akkerbouw samen met de Nederlandse Akkerbouwvakbond (NAV) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) voorlopig afziet van het oprichten van een producentenorganisatie voor de akkerbouw.

'De Europese regelgeving bepaalt dat een producentenorganisatie per gewas moet functioneren en dat alleen een individueel lidmaatschap geldt. Verder moet de organisatie minimaal 60 procent van de sector of van het totale areaal afdekken.'

Vrijwel onmogelijk

'Het betekent onder meer dat wij niet onze leden mogen vertegenwoordigen in een dergelijke organisatie', weet Haanstra.

'Het is voor ons vrijwel onmogelijk om op deze manier samen met andere sectorpartijen een organisatie te vormen voor het uitvoeren van collectief onderzoek.'

Productschap Akkerbouw

LTO, NAV en NAJK waren al in een ver stadium om te starten met een producentenorganisatie als alternatief voor een deel van de activiteiten van Productschap Akkerbouw. 'Deze regelgeving komt voor ons als verrassing', verzekert Haanstra.

De belangenorganisaties gaan nu bekijken of het aansluiten bij een brancheorganisatie voor de akkerbouw samen met andere ketenpartijen wel tot de mogelijkheid behoort.

Regen in de drup

Maar ook hiervoor geldt Europees vooralsnog de regel dat een dergelijke organisatie alleen per gewas mag worden opgericht, stelt Haanstra. 'Voor ons is dat geen optie. We eindigen dan van de regen in de drup met een wirwar van gewasorganisaties.'

Bij het ministerie van Economische Zaken ligt een verzoek om deze bezwaren kenbaar te maken in Brussel. 'Hopelijk kan de regelgeving aangepast worden om alsnog ons gezamenlijk initiatief te ondersteunen.'

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer