Kamer wijst nieuwe Europese bioregels af

De nieuwe Europese regels voor biologische landbouw worden door alle partijen in de Tweede Kamer afgewezen. Dat bleek gisteravond tijdens een debat voor de biowetgeving in de Tweede Kamer.

Kamer+wijst+nieuwe+Europese+bioregels+af
© Twan Wiermans

De door de Europese Commissie voorgestelde wetgeving is te rigoureus, vinden de Kamerleden. De biologische boeren zouden daardoor worden belemmerd in hun bedrijfsvoering.

Zo zouden veel derogaties die nu nog bestaan moeten verdwijnen. Bijvoorbeeld dat vee volledig biologisch moet worden gevoerd in plaats van 95 procent en dat meer voer uit de regio moet worden betrokken.

Gewasbeschermingsmiddelen

Verder zouden bio-producten, waarop boven de 0,01 mg/kg residu wordt gevonden van gewasbeschermingsmiddelen, niet als biologisch kunnen worden verkocht.

De commissie vindt dat dit soort uitzonderingen de biologische standaard en het consumentenvertrouwen in biologische producten ondermijnen.

Gepast tempo

De Kamer vindt dat de biowetgeving in de loop der tijd aangescherpt moet worden maar dan wel in een gepast tempo. De boeren en tuinders moeten de kans krijgen zich aan te passen aan de nieuwe regels.

De politici willen dat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in Brussel opnieuw gaat onderhandelen over de biowetgeving. Zij gaf ook aan dat de nieuwe regels niet volstaan en wil steun zoeken bij andere landen om gezamenlijk de regels praktischer te maken.

Gelijk speelveld

De Kamerleden willen ook meer ruimte voor nationale invulling van de biowetgeving. Maar daar is Dijksma het niet mee eens. 'Uniforme regelgeving voor de Europese biosector zorgt voor een gelijk speelveld in Europa. Op lange termijn biedt dat voordelen.'

Dijksma wijst erop dat een Europese definitie van wat biologisch is, grote voordelen kan hebben voor Nederland. 'We zijn een exportland en de vraag naar biologische producten groeit. Bijvoorbeeld in Duitsland. Daar kunnen wij van profiteren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer