Zorg+afname+invloed+in+Brussel
© EP

Zorg afname invloed in Brussel

De invloed van Nederland als belangrijk agrarisch land op de Europese landbouwpolitiek is de laatste jaren sterk afgenomen. Een zorgwekkende trend, zeggen deskundigen.

In een steeds groter wordend Europa is het voor kleine landen steeds moeilijker om gehoord te worden. Ook is het lastiger om de standpunten verzilverd te zien in het onderhandelingsresultaat.

Om gehoord te worden moet Nederland de juiste mensen op de juiste plaats hebben. Bijvoorbeeld op hoge plaatsen in de Europese Commissie of in het Europees Parlement.

'Daarbij helpt het niet dat Nederland geen ministerie van landbouw meer heeft', zeggen Brusselse ingewijden. 'Dat maakt toch minder indruk bij landen die wel een sterk landbouwministerie hebben.'

Landbouwcommissie

Via de Nederlandse Europarlementariërs kan Nederland input leveren op het beleid. Maar het is dun gezaaid met de Nederlanders in de landbouwcommissie. Van de 44 leden van de landbouwcommissie is er geen één Nederlander.

De Nederlandse Europarlementariërs Esther de Lange (CDA) en Bas Eickhout (GroenLinks) zijn wel plaatsvervangend lid van de landbouwcommissie. Dat maakt het voor belangenbehartigers en de Nederlands politiek lastiger om voorstellen in te steken of bestaande voorstellen aan te passen.

Lees meer hierover in Nieuwe Oogst van morgen.

Weer

 • Maandag
  11° / 3°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer