%27Groenere%27+landbouw+helpt+biodiversiteit+niet
© WUR

'Groenere' landbouw helpt biodiversiteit niet

Bij de onderhandelingen over de definitieve versie van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is zo veel water bij de wijn gedaan dat de natuur er maar weinig mee opschiet.

Dat schrijft een internationale groep van 21 onderzoekers uit acht Europese landen, onder wie David Kleijn van Alterra Wageningen UR, in het wetenschappelijke toptijdschrift Science.

De uiteindelijke versie kan de goedkeuring van deze groep niet dragen, omdat het nieuwe GLB jarenlang is aangekondigd als een vergroening van de landbouw. Boeren zouden verplichte maatregelen moeten nemen die goed zijn voor natuur en milieu.

Natuurbeheer

Het Europese landbouwbeleid is van wezenlijk belang voor de Europese natuur, stellen de onderzoekers. Tegenover de 180 miljoen euro die de Europese Unie jaarlijks uitgeeft voor natuurbeheer, staat een bedrag van 55 miljard voor de landbouw.

'Moderne landbouwpraktijken zijn een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van de biodiversiteit, niet alleen in landbouwgebieden maar ook in natuurgebieden', stelt Kleijn.

Landbouwgebieden

Een belangrijk deel van de Europese planten en dieren leeft in landbouwgebieden, geeft Kleijn aan.

'Maatregelen om schadelijke effecten van de landbouw te beperken zijn essentieel om de achteruitgang van de biodiversiteit tot staan te brengen, zoals het Europese beleid ook beoogt.'

Nederlandse invulling GLB

Voor de Nederlandse invulling van het beleid, beveelt Kleijn in ieder geval aan om maximaal gebruik te maken van de mogelijkheid om geld van pijler 1 (landbouwsubsidies) naar pijler 2 (agrarisch natuurbeheer) door te schuiven.

'Daarnaast zou Nederland ervoor moeten kiezen uitsluitend typen Ecological Focus Areas te laten meetellen die daadwerkelijk een bijdrage aan het behoud van biodiversiteit leveren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  30 %
Meer weer