Versobering vergroening voor agrinatuurbeheer

Om agrarisch natuurbeheer mogelijk te maken, zouden de vergroeningseisen voor de ecologische aandachtsgebieden op bouwland in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wel eens vrij eenvoudig kunnen uitpakken.

Versobering+vergroening+voor+agrinatuurbeheer
© Nieuwe Oogst

Door de GLB-vergroeningseisen wordt agrarisch natuurbeheer minder aantrekkelijk voor ondernemers. Want dubbele betalingen zijn niet toegestaan, heeft de Europese Commissie laten weten.

Het ministerie van Economische Zaken zoekt oplossingen om agrarisch natuurbeheer toch mogelijk te maken naast de vergroeningseisen.

Ecologische aandachtsgebieden

Dat meldde Henk Soorsma van het ministerie deze week weten tijdens de Landelijke Dag voor Agrarische Natuurverenigingen. 'Hoe royaler de invulling van de ecologische aandachtsgebieden, hoe minder kansen voor agrarisch natuurbeheer.'

Volgens Soorsma zoekt het ministerie een tussenweg. Als voorbeeld: voor het braakleggen zou de ondernemer de vergroeningspremie krijgen. Zaait hij daarna het braakliggende stuk in met bloemen die bijvoorbeeld gunstig zijn voor bijen, dan komt hij nog eens in aanmerking voor een betaling vanuit het agrarische natuurbeheer.

In mei komt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) met meer informatie over de invulling van de vergroening.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer