Boer kan kiezen bij vergroenen

Boeren krijgen verschillende mogelijkheden om invulling te geven aan de vergroeningseisen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2015 tot en met 2019.

Boer+kan+kiezen+bij+vergroenen
© Provincie Zuid-Holland

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in een brief over de nationale invulling van het GLB. Boeren met meer dan 15 hectare bouwland moeten 5 procent van hun bouwland inrichten als ecologisch aandachtsgebied (EFA).

Bedrijven die meer dan 75 procent grasland en stikstofbindende gewassen hebben maar minder dan 30 hectare bouwland zijn vrijgesteld van de EFA's.

Voor die invulling zijn verschillende mogelijkheden. Boeren kunnen kiezen voor een pakket waarin akkerranden worden beheerd. De akkerranden moeten wel voor minimaal 30 procent van de oppervlakte van het pakket uitmaken. Het overige mag worden aangevuld met aangrenzende sloten, vanggewas, eiwithoudende gewas en bepaalde landschapselementen ook meegeteld worden. Zo'n pakket moet wel voor vijf tot zeven jaar worden aangegaan.

Eiwitgewas

En zijn ook ander mogelijkheden. Zo mogen boeren hun EFA ook invullen met onbeheerde akkerranden waarvoor geen beheereisen gelden of door bepaalde stikstofgewassen te telen.

De boer kan hierbij kiezen uit de volgende eiwitgewassen: luzerne, rode klaver, esparcette, rolklaver, lupine en veldbonen. Uit de brief blijkt dat het gebruik van mest en gewasbescherming op deze eiwitgewassen mogelijk is.

Weegfactor

De teelt van eiwitgewassen als vergroening krijgt wel een lichtere weegfactor van 0,7. Dat houdt in dat als een boer volgens de 5 procent vereiste 10 hectare moet vergroenen, hij daadwerkelijk 14 hectare met eiwitgewas moet inzaaien.

Vanggewassen mogen alleen worden geteeld als vergroeninggewas als deze worden voorafgegaan door een teelt van vezelgewassen (vlas of hennep).

Collectief

Volgens Dijksma moeten boeren ook gezamenlijk invulling kunnen geven aan de vergroening. Dat kan in een collectief van maximaal tien boeren met bij elkaar gelegen bedrijven. De EFA-gebieden moeten aaneengesloten liggen en elk bedrijf moet minimaal 2,5 procent van zijn eigen bouwland als EFA inrichten.

Dijksma wil nog bekijken of ook de regionale collectieve invulling wenselijk is. Daaraan kunnen meer dan tien boeren deelnemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer