Maat+pleit+voor+kringloop+en+samenwerking
© Foto: LTO

Maat pleit voor kringloop en samenwerking

LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat pleit voor kringloop en samenwerking, want de 'agrarische sector wil op kop blijven in circulaire economie'.

Dat stelde Maat vanmorgen in Halle tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van LTO Noord en de Rabobank.

Leden van LTO Noord Gelderland en Overijssel gingen over mogelijkheden om kringlopen te sluiten in gesprek met onder anderen staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ), Ruud Huirne (Rabobank), Carel de Vries (Courage) en Maat.

Grondstoffen

Met het verlies aan grondstoffen, goede (bij)producten en reststoffen valt in een al efficiënt werkende agrarische sector nog veel te winnen. 'De land- en tuinbouw zit op de route naar een circulaire economie in de kopgroep', verzekerde Maat.

Maar om op kop te blijven, worden forse inspanningen gevraagd van zowel de sector zelf als de overheid, gaf de LTO-voorman aan. 'Ondernemerschap in de agrarische sector wordt de komende jaren steeds breder.'

Gewasbescherming

Het gaat naast de productie van goede grondstoffen, kwaliteitsvoedsel en een groene omgeving om het optimaal gebruik van grondstoffen, water, energie, gewasbescherming, diervoer en ook bijvoorbeeld restproducten.

'Meer en beter produceren met minder energie en grondstoffen en optimale publieke acceptatie van de wijze van produceren op het gebied van dierenwelzijn, milieu en landschap', lichtte de LTO-voorman toe.

Loze kreet

Dit leidend thema voor LTO Nederland is geen loze kreet, stelde Maat, die verwees naar de klimaatdoelen voor 2020 die de agrarische sector nu al heeft waargemaakt.

'Samenwerking tussen ketenpartijen, die actief zijn met de productie van voedsel, bloemen en planten, en de groene omgeving zij essentieel om toekomstige uitdagingen aan te kunnen gaan.'

Oproep

Maat richtte via staatssecretaris Dijksma een oproep aan de overheid om initiatieven om duurzamer te produceren te stimuleren en obstakels op te ruimen. Hij drong er nogmaals op aan om het mededingingsbeleid radicaal anders in te zetten.

De LTO-voorzitter wil af van het dogma van de laagste prijs. In plaats daarvan is ruimte nodig om afspraken te kunnen maken in de keten over productie, afzet en financiering, zeker daar waar duurzaamheid en innovatie in het geding zijn.

'Anders worden initiatief alleen maar afgeremd of zelfs in de kiem gesmoord.'

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer