Strategische+grondbewerking+tegen+onkruid
© DAFF

Strategische grondbewerking tegen onkruid

Het strategisch inzetten van grondbewerking kan helpen tegen onkruid en doet geen afbreuk aan de grondkwaliteit in een systeem van niet kerende grondbewerking. Dat blijkt uit onderzoek onder Australische akkerbouwers.

Het aantal boeren dat teelt in een systeem van niet-kerende grondbewerking, groeit in Australie. Wel krijgen ondernemers met een dergelijk systeem te maken met herbicide-resistente onkruiden. Het gaat vooral om grassoorten die steeds moeilijker zijn te bestrijden.

Het lijkt daarom toch nuttig om af en toe de grond te bewerken, blijkt uit onderzoek van het Australische ministerie van landbouw. Daardoor wordt een bepaald onkruid ondergewerkt waardoor het probleem tijdelijk is opgelost.

Grondstructuur

Australische boeren waren bang dat het bewerken van land nadelig zou zijn voor de structuur van hun grond die zij in de loop der jaren hadden opgebouwd. Maar uit het onderzoek blijkt dat een enkele grondbewerking weinig kwaad doet aan de structuur van de grond.

De bewerking werden uitgevoerd met een schijveneg of grubber. Belangrijk is daarbij wel dat de grond niet te kwetsbaar mag zijn en de structuur voor bewerking goed is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  6° / 1°
  40 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 0°
  80 %
Meer weer