Bodemonderzoek voor LTO-archeologieproef

Bodemkundigen en archeologen bekeken deze week bodemprofielen in gemeente Neder-Betuwe. Op twintig locaties, verspreid over gemeente Neder-Betuwe, worden tachtig grondboringen gedaan. Voor de landelijke archeologieproef.

Bodemonderzoek+voor+LTO%2Darcheologieproef
© Nieuwe Oogst (Josien)

Dat gebeurde vandaag ook op een perceel van laanboomkweker Jan Arends in Opheusden. Te zien is hoe de bodem is opgebouwd. En tot welke diepte de bodem op die plek is verstoord.

Verstoring bodem

'In deze fase beschrijven bodemkundigen de bodemopbouw en leggen dit vast. Daarna gaan wij kijken wat dit voor de archeologie betekent', vertelt archeoloog Chris Sueur.

'Is de archeologische verwachtingskaart adequaat of vond er verstoring van de bodem plaats. Daarom moeten we veel profielen opstellen om een duidelijk beeld te krijgen. Dat is de input voor de gemeente voor het bestemmingsplan Buitengebied.'

Agrarisch gebruik

In gemeente Neder-Betuwe werden deze week de eerste grondboringen gedaan voor het landelijke LTO-project 'Mag het een onsje minder zijn'.

Taeke Wahle van LTO over deze proef. 'Gronden zijn vaak al jarenlang tot een bepaalde diepte bewerkt. Vanuit de landbouw bekeken is de archeologie maximaal beschermd, zonder structureel rekening te houden met de bodemverstoring.'

Archeologie

LTO wil volgens Wahle aantonen dat de archeologie in gronden door het agrarische gebruik en de daarbij gekozen bodembewerking geheel of gedeeltelijk niet meer aanwezig is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer