PPO%3A+op+zandgrond+niet+ploegen
© Nieuwe Oogst vormgeving

PPO: op zandgrond niet ploegen

Op zandgrond hoeft volgens Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) niet te worden geploegd. Dat verbetert de bodemkwaliteit en -weerbaarheid. PPO onderzoekt die aanpak de komende jaren verder.

Op PPO-locatie Vredepeel worden in project Bodemkwaliteit op zandgrond de effecten van verschillende grondbewerkingen onderzocht. Daaruit blijkt dat de gewasopbrengsten gelijk zijn bij teelten met en zonder ploegen.

De proef wordt uitgevoerd in een akkerbouw-groente vruchtwisseling met aardappel, suikerbiet (biologische peen), zomergerst, conservenerwt, prei en maïs.

Opbrengsten gelijk

In het tweede jaar van de proef zijn de opbrengsten van de percelen, die niet meer worden geploegd in de gangbare teelt, gemiddeld gelijk aan de opbrengsten van de geploegde percelen.

De opbrengsten waren vorig jaar op de niet geploegde percelen nog ongeveer 5 procent lager. In de biologische teelt waren de opbrengsten over het algemeen wel lager. De oorzaak van de verschillen tussen gangbaar en biologisch is nog onduidelijk.

Peen

De opbrengst van de biologische peen was erg hoog, ook met niet-kerende grondbewerking, terwijl dit gewas lastig is wat betreft zaai en onkruidbestrijding, geeft PPO in een toelichting aan.

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer