Kijken+bij+duurzame+ma%C3%AFsteelt
© Jos Thelosen

Kijken bij duurzame maïsteelt

Vandaag vindt de demodag 'Duurzame maïsteelt en bodemkwaliteit in De Moer plaats. Vanmorgen gingen de onderzoekers met verschillende project-deelnemers al het land op. Vanmiddag komt het publiek de maïsakkers op.

In het Brabantse De Moer ligt een maïsproef op zandgrond met verschillende grondbewerkingssystemen. Dit alles met het oog op het verbeteren van de organische stofbalans, het bodemleven en waterhuishouding van de bodem.

Het betreft bewerkingen als ploegen, frezen en zaaiklaar maken, niet kerende grondbewerking, teelt van maïs in stroken (doodgespoten) grasland en no-till.

Naast de teelt van snijmaïs worden verschillende groenbemesters ingezet voor een maximaal effect op het verhogen van de organische stofgehalte.

Oogstrijp

Het perceel met het ultrakorte seizoensmaïs (gezaaid op 1 mei) is nu al bijna oogstrijp. Volgende week gaat die zetmeelrijke maïs al de kuil in.

De praktijkproef is het eerste jaar van een langjarig onderzoek naar duurzame maïsteelt en bodemkwaliteit. 'Het is voor veel veehouders interessant omdat je de verschillende teeltsystemen naast elkaar kan zien', zegt onderzoeker Joachim Deru van het Louis Bolk Instituut.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer