LTO krijgt uitleg over grondprofiel

Bodemkundigen en archeologen gaven vandaag op een perceel van laanboomkweker Jan Arends in Opheusden uitleg over een grondprofiel. Met de landelijke archeologieproef wil LTO een reële grondbewerkingsdiepte vaststellen.

LTO+krijgt+uitleg+over+grondprofiel
© Nieuwe Oogst (Josien)

In gemeente Neder-Betuwe werden deze week de eerste grondboringen gedaan voor het landelijke LTO-project 'Mag het een onsje minder zijn'.

Deze proef - die ook in gemeenten Midden-Drenthe, Teylingen en Eerstel plaats gaat vinden - moet leiden tot reëlere archeologische verwachtingskaarten in agrarische gebieden.

Boeren weten zo beter wat ze wel en niet mogen doen. Als nieuwe aanpak werkt, drukt dit onderzoekskosten voor boeren en tuinders.

Bewerken tot 30 centimeter

Voor LTO is 30 centimeter voor de fruit-en laanbomenteelt niet werkbaar. Bij de twee bodemprofielen die vandaag werden bekeken, was te zien dat de bodem op een diepte van 50 tot 60 centimeter was verstoord.

Boomkweker Arends heeft er acht jaar oude laanbomen staan. 'Op dit perceel is de grond gewoeld op 40 tot 60 centimeter', vertelt hij. 'Het ploegen en planten gebeurt op ongeveer 30 centimeter. Maar het rooien op 50 tot 60 centimeter.'

Rooien

Blijft de 30 centimeter gehandhaafd, dan kan de boomkweker geen grote bomen meer rooien. 'Ons bestaansrecht staat ter discussie. Dit onderzoek is voor de boomkwekers heel spannend', zo stelt hij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer