BFVW: rampjaar weidevogels dreigt

Door vroeg maaien en lang gras door beheer dreigt tot 1 juni volgens De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) een ramp.

BFVW%3A+rampjaar+weidevogels+dreigt
© anne van der woude

'Vroeg maaien leidt mogelijk toch tot het vernielen van nesten en jonge vogels', zegt Jaap Dijkstra. Hij is coördinator nazorg en projectleider van de weidevogel-app die BFVW heeft gelanceerd. 'Ook het vroege lange gras kan desastreus zijn.'

Opletten geblazen dus voor de medewerkers van de BFVW, geeft hij aan. Daarbij helpt de nieuwe app, waarop de stippen van de nesten per perceel zijn te zien.

Stippenkaart

Ook de boer en de loonwerker kunnen die stippenkaart krijgen of in de app kijken via een vogelwacht. Daarvoor is een gaststatus ontworpen.

‘Maar die app gaat alleen goed werken als er een goed samenspel tussen BFVW, boer en loonwerker is’, vertelt Dijkstra. 'De boeren gaan straks massaal los met maaien. Als we niet opletten, kan het een rampjaar worden voor de weidevogels.'

Vliegende euro's

Dijkstra is blij met de Vliegende euro's van provincie Fryslân. Die stelt 60.000 euro extra beschikbaar voor weidevogelbeheer. Deze 'Vliegende euro's' zijn bedoeld voor de grutto, de tureluur en de akkervogels.

Boeren kunnen tot 17 mei deze subsidie aanvragen, waarmee bijvoorbeeld de extra kosten voor bescherming van nesten van jonge vogels op grasland worden vergoed.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer