Boeren+in+Eemland+willen+weidevogelbeheer
© Ark en Eemlandschap

Boeren in Eemland willen weidevogelbeheer

De agrarische natuurvereniging Ark & Eemlandschap heeft gisteren de Utrechtse gedeputeerde Bart Krol een aanbod gedaan voor het weidevogelbeheer in 2016.

Zo'n 75 boeren in Eemland hebben belangstelling om het weidevogelbeheer op zich te nemen, meldt Ark & Eemlandschap.

Ze hebben een totale oppervlakte van 2000 hectare waarop zij weidevogels beheren. Op 600 hectare wordt in het voorjaar het maaien uitgesteld of kruidenrijk grasland aangelegd. Op 36 plaatsen worden plasdras-situaties aangelegd.

Veranderen

Het agrarisch natuurbeheer verandert in 2016. Gebiedscollectieven krijgen dan de verantwoordelijkheid voor het inrichten en uitvoeren van onder meer een goed weidevogelbeheer.

In 2013 heeft de Ark & Eenlandschap een beheervisie voor weidevogels gemaakt. Deze visie is uitgebreid met de agrariërs in het gebied besproken. Op basis daarvan is het aanbod tot stand gekomen. De natuurvereniging gaat nu aan de slag met het vervolg.

Inventarisatie

In de huidige periode (2010-’15) doen 140 bedrijven mee met het Subsidiestelsel Natuur en Landschapsbeheer (SNL). Bij de inventarisatie hebben 75 bedrijven aangegeven dat zij in de periode na de afloop van SNL verder willen met het agrarisch natuurbeheer.

Dat beheer is sterk gericht op broeden, voedsel en veiligheid voor de weidevogel en de kuikens. Niet overal is dat mogelijk en bij sommige bedrijven past het niet in hun bedrijfsvoering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer