Vergoeding+later+inzaaien+ma%C3%AFs
© eigen foto Homburg

Vergoeding later inzaaien maïs

Coördinatiepunt Landschapsbeheer start voor het derde achtereenvolgende jaar met het project ‘Kansen voor de kievit’. Brabantse boeren kunnen tegen een vergoeding maïs later inzaaien of een akker- of braakstrook realiseren op maïspercelen.

Door het later inzaaien van maïs hebben kieviten en hun jongen meer kans om te overleven. Met het project stimuleert het Coördinatiepunt Landschapsbeheer aangepast beheer op bouwlandpercelen waar kieviten broeden.

Boeren die maïs later inzaaien dan 15 mei ontvangen een vergoeding van 325 euro per hectare. Ze moeten zich dan wel eerst aanmelden voor het project. Voorwaarde is dat ze daarnaast ook een akkerrand of braakstrook van minimaal 6 en maximaal 12 meter breed op het perceel aanleggen.

Braakstrook

‘Voor de braakstrook ontvangen de ondernemers dan ook weer een vergoeding. Dat is 900 euro per hectare als ze de strook tot 1 augustus laten liggen en 1.300 euro per hectare als ze de rand tot 1 november intact houden', legt Jochem Sloothaak van het Coördinatiepunt Landschapsbeheer uit.

Boeren die deelnemen aan het project mogen zelf kiezen voor welke optie ze gaan. Sloothaak raadt hen aan eerst contact op te nemen met vrijwillige weidevogelbeschermers in de buurt als ze nesten van weidevogels ontdekken op hun percelen. Meer informatie: jsloothaak@brabantslandschap.nl

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer